KOSOR:

Slijedi usklađenje sustava mirovinskog osiguranja

19.12.2010 u 17:27

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor najavila je cjelovito usklađenje sustava mirovinskog osiguranja, nakon donošenja izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, kao srednjoročne mjere programa gospodarskog oporavka

'Nakon sveobuhvatne analize sva tri stupa mirovinskog osiguranja planiramo predložiti izmjene propisa koji uređuju područje mirovinskog osiguranja u cilju uspostave održivog sustava socijalne sigurnosti', najavila je Kosor u intervjuu objavljenom u prosinačkom broju 'Hrvatskog umirovljeničkog lista'. Dodala je da će u taj proces biti uključene umirovljeničke organizacije.

Kosor je izrazila zadovoljstvo što je u pogledu mirovinskog osiguranja zakonodavni okvir u cijelosti usklađen s pravnom stečevinom EU koja uređuje to područje, a Europska komisija pozitivnim je ocijenila napore u procesu uspostave financijski održivog mirovinskog sustava.


Zamoljena za komentar o zamrzavanju rasta mirovina u 2011. koje će tako potrajati tri godine zaredom i upitana postoji li mogućnost da se mirovine ipak usklade i da se zaštiti standard umirovljenika ukoliko troškovi života budu znatnije porasli, Kosor je podsjetila kako su umirovljenicima u 2009. mirovine usklađene počevši od 1. siječnja za 2,3 posto te od 1. srpnja za 1,35 posto pa se, kaže, ne radi o tri godine neusklađivanja.

Napomenula je da su u 2010. indikatori usklađivanja prema podacima Državnog zavoda za statistiku (bruto plaće i potrošačke cijene) imali negativan predznak što znači u slučaju da Zakonom o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke nije odgođeno usklađivanje mirovina, one bi u toj godini bile realno niže.

'Privremenom odgodom usklađivanja mirovina u 2011., s jedne strane, sukladno odluci Hrvatskog sabora iz kolovoza ove godine o ograničenju proračunskih sredstava u 2011. i 2012. godini, osigurava se da ne dođe do povećanja rashoda državnog proračuna. S druge strane, u slučaju negativnih trendova plaća i potrošačkih cijena, umirovljenicima se jamči zadržavanje mirovina na postojećoj razini, čime se u ovim nepovoljnim gospodarskim uvjetima jedno štiti standard umirovljenika', kazala je Kosor.

Premijerka Kosor pozdravila je potpisivanje sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, kao savjetodavnog tijela vlade, na inicijativu Matice umirovljenika Hrvatske, jer će se, kaže, na taj način, značajno unaprijediti suradnja između vlade i umirovljenika i starijih osoba.