ŠEVA IZA REŠETAKA

Seks u Remetincu - dvaput mjesečno

29.11.2008 u 08:15

Bionic
Reading

Kakve sve pogodnosti uživaju zatvorenici u Remetincu, što smiju, a što ne, novinarki Novog lista Ani Raić Knežević otkrio je Tomislav Kralj, upravitelj 'Zatvora u Zagrebu', kako se službeno zove remetinečka kaznionica. Iz podužeg razgovora prenosimo neke d

'Pravilniko pogodnostima zatvorenika vrlo jasno nabraja što se sve zatvorenicimamože dopustiti. Među tzv. pogodnostima češćih dodira s vanjskimsvijetom su: češći i dulji posjeti obitelji i trećih osoba s nadzoromili bez nadzora u kaznionici, odnosno zatvoru, telefoniranje beznadzora, boravak s bračnim ili izvanbračnim drugom u posebnojprostoriji bez nadzora, korištenje godišnjeg odmora ili dijelagodišnjeg odmora u poluotvorenom ili otvorenom odijelu kaznionice.

Također i izlazak sa ili bez posjetitelja u mjestu u kojem senalazi kaznionica u trajanju od dva do osam sati, izlazak bez posjeta umjesto u kojem se nalazi kaznionica, izlazak u mjesto prebivališta iliizlazak radi posjeta članovima obitelji ili drugoj osobi u ukupnomtrajanju do 120 sati mjesečno, a u mjesecima u kojima su blagdani do144 sata, te korištenje godišnjeg odmora u mjestu prebivališta ilinekom drugom mjestu.

Kada zatvorenik može dobiti pogodnosti izlaska iz zatvora?

'Oni koji su kažnjeni zatvorom do deset godina moraju odslužitijednu trećinu kazne, a oni kojima su izrečene teže sankcije dvijetrećine kako bi se uopće razmatrale pogodnosti.

Tko odlučuje o dodjeli pogodnosti?

'Pogodnost pripada zatvoreniku u skladu s njegovim ponašanjem.Svaki se zatvorenik ocjenjuje ocjenom od 'ne zadovoljava' do 'naročitouspješan'. Vrednuje se poštovanje kućnog reda, odnos prema službenicimazatvora, odnos prema drugim zatvorenicima, prihvaćanje programa,kajanje zbog počinjenog kaznenog djela. I tek kad zatvorenici dobijuocjenu 'uspješan' ili 'naročito uspješan' imaju pravo konkurirati zapogodnosti izlazaka.

U Zatvoru u Zagrebuodmah po dolasku zatvorenika zatražimo mišljenje DORH-a i nadležnepolicijske uprave za odobravanje pogodnosti. Policija ocjenjuje što bidolazak zatvorenika u mjesto prebivanja značio za tamošnju sigurnosnusituaciju dok nas DORH izvještava o postupcima koji su u tijeku i bi liizlazak bio kontraproduktivan.

Naš je stav da su pozitivna mišljenja te dvije institucije uvjetbez kojih se pogodnost ne odobrava. Nikakvih urgencija prema nama nijebilo da se nekome odobre pogodnosti koje mu po pravilniku ne pripadaju.

Kakve sve pogodnosti imaju zatvorenici?

'Svakome danas dopuštamo da ima televizor u ćeliji. No pri unosu uzatvor pregleda ga naš elektrotehničar. Nisu dopušteni ni daljinskiupravljači koji se vrlo jednostavno mogu preraditi u mobitel. U zatvoruimamo biblioteku pa tamo zatvorenici imaju knjige, a izvana mogu dobitisamo literaturu u mekanim koricama i bez podcrtanih dijelova.

Ima li prekapacitiranost veze s odobravanjem većeg broja pogodnosti zatvorenicima?

S obzirom na to da se nalazimo u uvjetima u kakvima se nalazimo,mislim da je humano i korektno da svima koji zadovoljavaju uvjete damopogodnosti. Podsjećam da se radi o samo 48 sati koliko se može boravitiizvan zatvora. Dio njih to vrijeme koristi za poljoprivredne radove, zapripreme drva za grijanje, za posjete javnim bilježnicima...

Koliko se često koriste bračne pogodnosti?

Odobravamo ih do dva puta mjesečno po dva sata. Tražimo dokaz da jeizvanbračna partnerica punoljetna da ne bi bilo problema. S obzirom nato da imamo samo dvije prostorije za tu namjenu ne može se odobritiviše kako bi svi došli na red, zaključio je Kralj.