Hrvatska ŠEVA IZA REŠETAKA

Seks u Remetincu - dvaput mjesečno

  • Autor: tportal.hr
  • 29.11.2008 8:15:57
  • 17.11.2008 10:00:00

Kakve sve pogodnosti uživaju zatvorenici u Remetincu, što smiju, a što ne, novinarki Novog lista Ani Raić Knežević otkrio je Tomislav Kralj, upravitelj 'Zatvora u Zagrebu', kako se službeno zove remetinečka kaznionica. Iz podužeg razgovora prenosimo neke d

'Pravilnik o pogodnostima zatvorenika vrlo jasno nabraja što se sve zatvorenicima može dopustiti. Među tzv. pogodnostima češćih dodira s vanjskim svijetom su: češći i dulji posjeti obitelji i trećih osoba s nadzorom ili bez nadzora u kaznionici, odnosno zatvoru, telefoniranje bez nadzora, boravak s bračnim ili izvanbračnim drugom u posebnoj prostoriji bez nadzora, korištenje godišnjeg odmora ili dijela godišnjeg odmora u poluotvorenom ili otvorenom odijelu kaznionice.

Također i izlazak sa ili bez posjetitelja u mjestu u kojem se nalazi kaznionica u trajanju od dva do osam sati, izlazak bez posjeta u mjesto u kojem se nalazi kaznionica, izlazak u mjesto prebivališta ili izlazak radi posjeta članovima obitelji ili drugoj osobi u ukupnom trajanju do 120 sati mjesečno, a u mjesecima u kojima su blagdani do 144 sata, te korištenje godišnjeg odmora u mjestu prebivališta ili nekom drugom mjestu.

Kada zatvorenik može dobiti pogodnosti izlaska iz zatvora?

'Oni koji su kažnjeni zatvorom do deset godina moraju odslužiti jednu trećinu kazne, a oni kojima su izrečene teže sankcije dvije trećine kako bi se uopće razmatrale pogodnosti.

Tko odlučuje o dodjeli pogodnosti?

'Pogodnost pripada zatvoreniku u skladu s njegovim ponašanjem. Svaki se zatvorenik ocjenjuje ocjenom od 'ne zadovoljava' do 'naročito uspješan'. Vrednuje se poštovanje kućnog reda, odnos prema službenicima zatvora, odnos prema drugim zatvorenicima, prihvaćanje programa, kajanje zbog počinjenog kaznenog djela. I tek kad zatvorenici dobiju ocjenu 'uspješan' ili 'naročito uspješan' imaju pravo konkurirati za pogodnosti izlazaka.

U Zatvoru u Zagrebu odmah po dolasku zatvorenika zatražimo mišljenje DORH-a i nadležne policijske uprave za odobravanje pogodnosti. Policija ocjenjuje što bi dolazak zatvorenika u mjesto prebivanja značio za tamošnju sigurnosnu situaciju dok nas DORH izvještava o postupcima koji su u tijeku i bi li izlazak bio kontraproduktivan.

Naš je stav da su pozitivna mišljenja te dvije institucije uvjet bez kojih se pogodnost ne odobrava. Nikakvih urgencija prema nama nije bilo da se nekome odobre pogodnosti koje mu po pravilniku ne pripadaju.

Kakve sve pogodnosti imaju zatvorenici?

'Svakome danas dopuštamo da ima televizor u ćeliji. No pri unosu u zatvor pregleda ga naš elektrotehničar. Nisu dopušteni ni daljinski upravljači koji se vrlo jednostavno mogu preraditi u mobitel. U zatvoru imamo biblioteku pa tamo zatvorenici imaju knjige, a izvana mogu dobiti samo literaturu u mekanim koricama i bez podcrtanih dijelova.

Ima li prekapacitiranost veze s odobravanjem većeg broja pogodnosti zatvorenicima?

S obzirom na to da se nalazimo u uvjetima u kakvima se nalazimo, mislim da je humano i korektno da svima koji zadovoljavaju uvjete damo pogodnosti. Podsjećam da se radi o samo 48 sati koliko se može boraviti izvan zatvora. Dio njih to vrijeme koristi za poljoprivredne radove, za pripreme drva za grijanje, za posjete javnim bilježnicima...

Koliko se često koriste bračne pogodnosti?

Odobravamo ih do dva puta mjesečno po dva sata. Tražimo dokaz da je izvanbračna partnerica punoljetna da ne bi bilo problema. S obzirom na to da imamo samo dvije prostorije za tu namjenu ne može se odobriti više kako bi svi došli na red, zaključio je Kralj.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
© Hrvatski Telekom 2016. Sva prava pridržana.
www.tportal.hr  www.t.ht.hr