NOVA ZABRANA

Popovac pokušao stopirati 'Latinicu' na okruglom stolu

16.12.2010 u 16:13

Bionic
Reading

Na okruglom stolu 'Latinica – cenzurirano' koji će se danas u 18 sati održati u Hrvatskom novinarskom domu trebali bi biti prikazani prilozi iz dviju 'Latinica' koji na HRT-u nisu došli do ekrana

Kako doznajemo, uprava s Prisavlja odlučila je onemogućiti organizatore u tom naumu jer se radi o neovlaštenom emitiranju materijala koji je vlasništvo HRT-a.

Organizator skupa, ogranak HND-a na HRT-u, imao je namjeru prikazati priloge iz 'Latinica' pod nazivima 'Zločini u privatizaciji nikad ne zastarijevaju' '(Ne) može se dokazati' koje su se bavile neriješenim korupcijskim aferama u Hrvatskoj, ali od toga čini se neće biti ništa.

'Ukoliko se 'Latinice' prikažu na najavljenom okruglom stolu, neće nam preostati ništa drugo nego podignuti prijave protiv organizatora jer se radi o neovlaštenom emitiranju materijala koji su u vlasništvu HRT-a, a uz to ti materijali su protupravno izneseni s HRT-a. Organizatori nikad nisu od uprave zatražili dopuštenje za iznošenje i emitiranje istog', kazao nam je v. d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac

Upitan bi li dopustio da se iste prikažu da je netko upravu pitao za dopuštenje, v. d. šefa HRT-a odgovara niječno.

'S obzirom na način na koji se sve pokušalo izvesti, to nije moguće. Međutim, to nije jedini razlog jer ukoliko bismo dopustili javno emitiranje tog materijala, našli bismo se u situaciji da omogućimo tužbe protiv kuće', pojašnjava Popovac

Podsjetimo, 'Latinica' pod nazivom 'Zločini u privatizaciji nikad ne zastarijevaju' skinuta je s programa nakon što je vlasnik Jadran filma Vinko Grubišić preko odvjetnika Veljka Miljevića zaprijetio tužbom ukoliko prilog o privatizaciji JF-a bude emitiran.

Iz 'Latinice' '(Ne) može se dokazati', koja je bila najkraća u povijesti, izbačen je prilog o švercu cigaretama u kojem se spominju Tvornica duhana Rovinj i bivši šef carine i desna ruka Ive Sanadera u akciji Fimi media Mladen Barišić. Nakon te 'Latinice' instantni otkaz je dobio autor priloga i dugogodišnji novinar HRT-a Josip Oreč.

Svi sporni prilozi nedugo nakon zabrana su osvanuli na internetu, zbog čega je uprava s Prisavlja podigla kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja i najavila tužbe protiv portala koji su iste objavili bez obzira što su preuzeti s Youtubea.

Što će i hoće li se išta prikazati na današnjem okruglom stolu, pokušali smo doznati od organizatora, ali od njih nitko nije bio dostupan za komentar.