ZAPADNA ISTRA

HAKOM 'intenzivno' radi na uklanjanju TV smetnji

16.12.2010 u 14:58

Bionic
Reading

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) danas je izvijestila da 'intenzivno' radi na uklanjanju smetnji u digitalnom TV signalu na području Istre te surađuje s lokalnim i inozemnim nadležnim institucijama

U priopćenju iz Agencije navode da je, po službenoj prijavi smetnji, HAKOM-ovo mjerno vozilo u Istri izmjerilo razine, vrstu i izvore ometajućih signala kad su talijanski regionalni DVB-T multipleksi proradili na međunarodno usuglašenim frekvencijama kojima se koristi Republika Hrvatska.

Agencija je uložila talijanskoj strani službeni prigovor i uputila neformalnu obavijest o problemu, na što je odgovoreno da će talijanski DVB-T multipleksi smanjiti izračenu snagu svojih televizijskih postaja koje onemogućuju prijem hrvatskih programa.

HAKOM podsjeća da je akcija pokrenuta prošli petak kad je obaviješteno tijelo nadležno za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom u Italiji, a HAKOM-ovo vozilo je i ovaj tjedan redovito bilo na terenu u Istri.

Također navodi da je žurno uklanjanje smetnji zatraženo sukladno međunarodnoj proceduri koju propisuje nadležna agencija UN-a, Međunarodna telekomunikacijska unija (ITU – International Telecommunication Union), te da su prijave smetnji poslane za ometanje A, B i D multipleksa, odnosno 28, 29. i 53. kanala UHF frekvencijskog područja.

HAKOM je o problemu obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je žurno reagiralo te o svemu obavijestilo talijanskog veleposlanika u Hrvatskoj.

Agencija blisko surađuje i s mrežnim operatorom DVB-T multipleksa u Hrvatskoj - tvrtkom Odašiljači i veze - radi pronalaska brzog načina za omogućavanje prijema hrvatskih programa u području sa smetnjama, stoji u priopćenju.