PARK & RIDE

Zagreb uvodi parkirališta za ekonomske migrante

15.12.2010 u 12:45

Bionic
Reading

Skupštinski Odbor za komunalno gospodarstvo odbio je prijedlog gradonačelnika Milana Bandića po kojem je on trebao biti jedina osoba koja bi dijelila povlaštene karte za parkiranje osobama koje za njih ne ispunjavaju uvjete, ali za njima imaju potrebu. Također je odbačena i gradonačelnikova želja da uzme pedeset posto godišnje dobiti Zagrebparkingu, a sve ne bi li popunio gradski proračun

Uz dvije navedene, odbačene odluke Odbor je prihvatio Bandićev prijedlog, odnosno želju obrtnika, samostalnih djelatnika i tvrtki za povlaštenim kartama čiji djelatnici voze službene automobile i žive u zonama naplate parkiranja. Njima je, naime, bilo ukinuto pravo da mogu kupiti povlaštenu kartu jer im je tvrtka bila na jednoj adresi, a njihovo prebivalište/boravište na drugoj.

'Nebulozne želje gradonačelnika Odbor je odbacio i njegov prijedlog usvojen je s amandmanima i kao takav će doći pred Skupštinu u ponedjeljak', kazao je predsjednik Odbora Jurica Meić.

Od gradonačelnika je zatraženo da se očituje što je s inicijativom za preispitivanjem zona parkinga, po kojoj bi se u budućnosti veće zone podijelile u manje sektore, a korisnike povlaštenih karata ograničilo na parkiranje samo u kvartovima u kojima žive ili rade. Usto, prema prvom čovjeku Grada otišao je i zahtjev u kojem se tražilo da pojasni u kojoj je fazi su stigli do uvođenja tzv. 15 minuta zona u kojima bi svi koji imaju kratki posao za obaviti u gradu u tom periodu na određenim mjestima mogli besplatno parkirati.

'Rečeno nam je da je oformljena zajednička radna skupina ljudi iz Zagrebparkinga i Gradskog ureda za promet koji rade na tome i razmatraju dvadesetak lokacija na kojima bi se uvelo besplatno parkiranje na petnaest minuta.

Od početka veljače trebalo biti poznato pet Park & Ride lokacija za nazovimo to, dnevnu ekonomsku migraciju, odnosno za ljude koji u Zagreb stižu poslom iz okolice. Oni bi svoja vozila ostavljali na takvim parkiralištima, a u cijenu parkinga bila bi im uključena i karta za javni prijevoz do središta grada', pojasnio je Meić.

Od Mije Bezera iz Gradskog ureda za promet doznajemo da nije isključeno da Park & Ride lokacije budu na sedam mjesta, a zasad je izvjesno da će to biti istočno parkiralište Zagrebačkog velesajma i zapadno parkiralište stadiona Maksimir.