'KRIVI ZA PAD CESSNE'

Kontrola leta ogorčena medijskim napisima

18.02.2009 u 18:52

Bionic
Reading

Hrvatska kontrola zračne plovidbe (HKZP) d.o.o., Hrvatska udruga kontrolora letenja i Hrvatski sindikat kontrolora letenja priopćili su danas kako su 'neugodno iznenađeni neodgovornim i neprofesionalnim izjavama i napisima u dnevnom tisku, koji se temelje na neistinitim činjenicama i neozbiljnim insinuacijama' u vezi s nedavnim padom zrakoplova Cessne i pogibije četvorice pilota na Velebitu

U priopćenju se ističe da se takvim napisima u dnevnom tisku 'prejudiciraju rezultati istrage a time i dezinformira javnost, ne uvažavajući legitimnost postupanja, propisanu i našim zakonima i međunarodnim propisima'.
Dodaje se kako Hrvatska kontrola zračnog prometa Zagreb, sukladno pravnoj proceduri u ovakvim situacijama zrakoplovnih nesreća, nije imala zakonske ingerencije davati bilo kakve informacije niti iznositi činjenice u medije u vezi sa zrakoplovnom nesrećom Cessne 303, registarskih oznaka 9A-DLN, i tragičnom smrti četvorice pilota, prenosi Hina.
'Sukladno pravnoj proceduri, sva dokumentacija, snimke razgovora kontrolora i pilota stavljeni su na raspolaganje Glavnom državnom istražitelju za zrakoplovne nesreće', naglašava se u priopćenju.

Također se navodi kako Hrvatska kontrola zračne plovidbe Zagreb želi da se što prije utvrde sve činjenice, dokazi i istina o uzrocima zrakoplovne nesreće, i zbog pijeteta prema poginulim pilotima i njihovim obiteljima i zbog kontrolora zračnog prometa koji stručno, profesionalno i savjesno i dalje neprekidno obavljaju svoj odgovoran i složen posao

Pri tom se podsjeća kako djelatnici Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o. Zagreb ne mogu i ne smiju svojim izjavama te iznošenjem određenih činjenica na bilo koji način ometati istragu niti neodgovorno prejudicirati rezultate istrage.

U priopćenju - koje su potpisali direktor Hrvatske kontrole zračne plovidbe d.o.o. Zagreb Dražen Ramljak, predsjednik Hrvatske udruge kontrolora leta Željko Oreški i dopredsjednik Hrvatskog sindikata kontrolora leta Marko Neveščanin - zaključuje se kako je 'Hrvatska kontrola zračne plovidbe spremna po okončanju postupka, a u interesu javnosti, odgovoriti na sva stručna pitanja u vezi s ovom zrakoplovnom nesrećom'.

Zrakoplov Cessna sa četiri člana posade srušio se 5. veljače na sjevernoj strani Velebita, na području Vaganskog vrha. Zrakoplov je letio iz Zagreba prema Zadru. Ostatci zrakoplova pronađeni su 10. veljače nakon višednevne opsežne potrage, i iz zraka i sa zemlje, u kojoj su sudjelovali, uz ostale, pripadnici specijalne policije i Hrvatske gorsko službe spašavanja (HGSS).