PISMO IVE SANADERA

'Bivše kolege žele spriječiti moj povratak u politiku!'

15.12.2010 u 10:11

Bionic
Reading

Ivo Sanader odbacuje sve optužbe u pismu koje je poslao na više europskih adresa, između ostaloga i nekim austrijskim medijima, poput Tiroler Zeitunga

Bivši premijer Ivo Sanader, koji trenutno sjedi u istražnom pritvoru u Salzburgu, uvjeren je da mu se smješta iz političkih razloga, kao i da je potpuno nevin. Tako barem tvrdi u 'dramatičnom apelu', kako su austrijski mediji opisali njegovo

pismo pojedinim europskim dužnosnicima, koje je dijelom objavljeno u austrijskim novinama. Za svoj kazneni progon Sanader najviše krivi svoju nasljednicu na čelu stranke i Vlade Jadranku Kosor, koja navodno želi spriječiti njegov povratak u politiku.

O tome zašto je iz politike iznenada otišao, Sanader ne govori ni riječi, no zato naglašava da je njegov povratak u saborske klupe i na političku scenu bio potaknut europskim ambicijama Hrvatske. Naime, optužbe na svoj račun Sanader percipira kao 'neviđen skandal koji nije moguć u jednoj demokratskoj državi'. 'Cilj mojih bivših kolega je spriječiti moj povratak u politiku', rezolutan je Sanader u svojoj ocjeni.

Nakon što se povukao iz politike, bivši premijer bio je suočen s 'nevjerojatno neprijateljskim držanjem' svoje bivše vlade i stranke kojoj je postao počasni predsjednik, jada se Ivo Sanader u pismu. Također tvrdi da je bilo pokušaja da se Damira Polančeca prisili na svjedočenje protiv njega, u zamjenu za nižu kaznu. Napominje se i da premijerka, kao i stranački vrh HDZ-a, vrše utjecaj na pravosuđe, što Sanadera zabrinjava kao 'veliki udarac na neovisnost pravosuđa koju smo gradili zadnjih godina'.

Na kraju pisma Ivo Sanader 'čiste savjesti' odbacuje sve optužbe koje su do sada lansirane u medijima. Mandat u Saboru je pak aktivirao da bi pomogao Hrvatskoj na europskom putu, ali i 'spriječio svoje nasljednike da nastave sa svojim neprihvatljivim i nedemokratskim djelovanjem', objašnjava Sanader u pismu čije dijelove je objavio Tiroler Tageszeitung.