UPRAVITELJ ZATVORA U SALZBURGU

'Sanader je smiren i uvjeren da će dokazati nevinost'

14.12.2010 u 18:45

Bionic
Reading

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu Ivi Sanaderu je dodijelio odvjetnicu po službenoj dužnosti jer on još nije dao punomoć nijednom odvjetniku Ana-MarijU Gospočić. U međuvremenu, Sanadera u istražnom zatvoru u Salzburgu još nitko nije posjetio

Ana-Marija Gospočić imenovana je za odvjetnika po službenoj dužnosti bivšem premijeru Ivi Sanaderu, koji u pritvoru u Austriji čeka odluku o izručenju Hrvatskoj.

Kako Sanader u trenutku određivanja istražnog zatvora nije imao odvjetnika, ona je postavljena na tu funkciju.

'Branitelj po službenoj dužnosti bit ću dok u spis ne stigne punomoć izabranog odvjetnika. Do tada će se moj posao sastojati od toga da provodim određene radnje poput žalbe na određivanje istražnog zatvora', rekla je Ana-Marija Gospočić te dodala da će u dogledno vrijeme stupiti u kontakt s Ivom Sanaderom.

Ana-Marija Gospočić spada u zagrebačke odvjetnike mlađe generacije, a u dosadašnjoj karijeri branila je optuženike u nekim medijski razvikanim slučajevima poput afera Indeks i Offside te akcije Kalnik (suđenje zbog krijumčarenja većih količina marihuane). Angažirana je kao branitelj i u slučaju Forex, gdje je još u tijeku istraga, a branila je i neke od optuženika koji su svojedobno bili obuhvaćeni prvotnom optužnicom tzv. zločinačkoj organizaciji.

Za Novu TV rekla je da vjeruje da će podnijeti žalbu na rješenje o istražnom zatvoru, kada i ako to rješenje dobije. Naime, kako prenosi Nova TV, Sanaderova supruga Mirjana danas je kontaktirala splitskog odvjetnika Željka Gulišiju, ali mu bez potpisa supruga ne može dati punomoć pa se pretpostavlja da će Mirjana u posjet suprugu u zatvor u Salzburgu doći najkasnije do petka.

Upravitelj zatvora u Salzburgu Deitmar Knebel danas je prvi puta posjetio Sandera. Upravitelj, prenosi Nova TV, tvrdi da Sanader nema nikakvih pritužbi na uvjete i tretman u zatvoru te da se osjeća dobro i da je u potpunosti svjestan svoje situacije. Još uvijek ga nitko od obitelji nije posjetio u zatvoru, a zatvorska psihologica je nakon pregleda Sanadera rekla da je vrlo stabilno.

U razgovoru za Večernji list, upravitelj Knebel je rekao : 'Razgovarao sam s Ivom Sanaderom i jasno mi je da je uvjeren da će sve optužbe moći opovrgnuti. Vrlo je smiren i koncentriran na svoj slučaj. Rekao mi je da još nije odlučio kako će se dalje ponašati, no da će sve daljnje korake koordinirati sa svojim odvjetnicima.'

Sanader naime posljednjih dana živi u ćeliji od 10-ak kvadrata, s nekoliko stolica, malim pisaćim stolom i dva željezna kreveta i još ga nitko nije posjetio: 'Posjeti još nisu najavljeni, a za to postoji i procedura. Treba zatražiti odobrenje od suda, odnosno ministarstva pravosuđa. Da ga supruga želi posjetiti, sigurno bi nam se najavila. U takvim slučajevima imamo mogućnost produljiti vrijeme posjeta na sat vremena.'

Knebel tvrdi da za Sanadera nema specijalnog tretmana, a na pitanje koliko će dugo Sanader ostati u pritvoru i kako će provesti božićne blagdane u kaznionici odgovara: 'U slučaju da pristane na izručenje, mogao bi vrlo brzo otići u Hrvatsku, no ako se tome usprotivi, to može potrajati nekoliko mjeseci, pa i dulje. Što se tiče Božića, za pritvorenike nema posebnih povlastica. Nekoliko dana prije Badnjaka, još ne znamo točno kada, organizira se zajedničko druženje, a prije toga svi zajedno odlazimo u crkvu na misu koju će, nadam se, predvoditi osobno salzburški biskup. Uvjeti su za sve isti, tako da neće biti ni slavlja ni posebnog jelovnika. Preostaje im jedino da se druže malo s čuvarima ako to žele' – objasnio je Knebel za Večernji list.