2,7 POSTO VIŠE NOVCA NEGO LANI

Izglasan proračun za Zagrebačku županiju

14.12.2010 u 18:19

Bionic
Reading

Skupština Zagrebačke županije većinom od 28 glasova izglasala je Proračun Županije za 2011. godinu, koji iznosi 285.966.000,00 kuna, a veći je u odnosu na ovu godinu za 2,7 posto, priopćeno je večeras iz Ureda zagrebačkog župana Stjepana Kožića

Kao i ove godine najviše novca - 105.133.248,00 kuna, odnosno gotovo 37 posto ukupnog Proračuna, namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu.

Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 39.811.648,00 kuna, za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo 21.790.000,00 kuna, a za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu 21.165.000,00 kuna.

Proračunom je Upravnom odjelu za gospodarstvo namijenjeno 21.570.000,00 kuna, a Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša 18.511.300,00 kuna.

Zagrebački župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je ovakav proračun realan te da se pri njegovu kreiranju vodilo računa da se sredstva ne smanjuju odjelima koji se bave razvojem tj. Upravnom odjelu za gospodarstvo, Upravnom odjelu za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo te Upravnom odjelu za promet i komunalnu infrastrukturu.

Naznačio je i kako će se prihodovna strana županijskog proračuna ostvariti uz kredit od 10 milijuna kuna, a ta će se sredstva koristiti za nastavak kapitalne izgradnje u školstvu.

„Iako su ove godine decentralizirana sredstva za kapitalnu izgradnju niža za 30 posto, nastavljamo s izgradnjom planiranih objekata u školstvu, a nove građevinske aktivnosti osigurat će i nova radna mjesta“, pojasnio je župan. Naglasio je kako će se ovakvim proračunom Zagrebačke županije stvoriti uvjeti za nove investicije putem novih i postojećih projekata, potaknuti gospodarski rast te će se otvoriti prostor za nova zapošljavanja.

Na sjednici Skupštine prihvaćene su Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja na području Zagrebačke županije za 2011. godinu, u kojima je prioritet izradba planskih dokumenata, utvrđivanje sudionika zaštite i spašavanja, djelovanje vatrogastva, daljnje osposobljavanje članova Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije te nastavak educiranja djece školskog i predškolskog uzrasta i stanovništva, navodi se u priopćenju.

Za vrijeme aktualnog sata vijećnike je zanimalo u kojem smjeru ide ucrtavanje u IV. Izmjene i dopune Prostornog plana Zagrebačke županije, druge Zagrebačke obilaznice između Svete Nedelje i Samobora, te da li je u tom Prostornom planu moguće pomaknuti željezničku prugu kako ne bi došlo do razdvajanja naselja Rakitje na dva dijela.

Također, vijećnike je zanimalo i što je Županija učinila za sanaciju poplavljenih područja uz rijeku Savu, hoće li se urediti nasip uz tu rijeku te hoće li se sanirati dva mosta na velikogoričkom području koji su stradali u nedavnim poplavama.

Na aktualnom satu bilo je riječi o tome što Županija poduzima kako bi ubrzala i olakšala realizaciju investicija na svom području, te koliko je na adresu Županije pristiglo zahtjeva za subvencije u poljoprivredi i gospodarstvu te u kojem iznosu. Vijećnici su postavljali pitanja i o ukidanju kirurške ambulante u Samoboru te o početku rada zdravstvene stanice u Rakitju, navodi se u priopćenju.