Hrvatska PUSIĆ O BIVŠEM PREMIJERU

'Uhićenje Sanadera nije bio uvjet Europske unije'

  • Autor: Maja Šurina
  • 14.12.2010 15:18:12
  • 14.12.2010 13:19:01

Nakon što se jučer u njemačkom listu Passauer Neue Presse pojavila špekulacija da je obračun sa Sanaderom uvjet za ulazak Hrvatske u EU, o svemu je progovorila predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić

'Uhićenje Sanadera nije bio nikakav uvjet što se tiče Europe i Europske komisije, ali što se tiče Hrvatske i zdrave pameti, raščišćavanje slučaja Sanader je apsolutni uvjet. Bez raščišćavanja sumnje na vrhu ne možete dalje raščišćavati problem povezanosti visoke politike s korupcijom. Trebala bi se izbjeći atmosfera linča, zluradosti, osude bez suda – to je izrazito opasno, gotovo isto tako opasno kao i amnestija usprkos sumnjama. Zbog zdravlja našeg društva moraju se raščistiti sumnje koje postoje u tom slučaju', kazala je Pusić.

Novinari su je upitali i postoji li mogućnost da Sanader zatraži politički azil, međutim Pusić je samo rekla da ona ne zna kakve su Sanaderove namjere te da je sada sve u rukama pravosuđa.

Komentirala je i peticiju koju u Srbiji potpisuju izbjegli Srbi iz Hrvatske, a u kojoj traže da Hrvatska ne uđe u Europsku uniju dok ne ispuni sve obaveze prema svojim građanima srpske nacionalnosti.

'Svatko ima pravo na svoj politički i svaki drugi stav. Ono što je za Hrvatsku važno je da se za hrvatske državljane, bez obzira o kojoj se nacionalnosti radi, ono što su kao grupacija ili pojedinci u bilo kojem razdoblju pretrpjeli kao nepravdu, u onoj mjeri u kojoj je moguće to nadoknadi', kazala je Pusić.

Upitana može li ta peticija zaustaviti Hrvatsku na putu u EU, Pusić je rekla: 'Ne može ako radimo ono što je u interesu funkcioniranja Hrvatske i jednakog i pravednog stava prema svim građanima bez obzira na etnicitet. Ako to radimo, a to je i naš interes, onda nema konzekvence.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još