Hrvatska PARKING JE MOJ

Bandić želi sam odlučivati kome će dati povlaštenu kartu

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić planira Zagrebparkingu uzeti 50 posto ukupne godišnje dobiti, može se iščitati iz njegova prijedloga odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, koji će se pred gradskim zastupnicima naći u ponedjeljak. Uz navedeno Bandić planira kod izdavanja povlaštenih karata, za osobe koje ne ispunjavaju potrebne uvjete, ali imaju potrebu za parkingom, biti jedina meritorna osoba koja će o dodjeljivanju odlučivati

Uzimanjem dobiti Bandić nastavlja bitku za jednu od najprofitabilnijih tvrtki u sastavu Zagrebačkog holdinga, a sve ne bi li podebljao stanje u gradskom proračunu koje je daleko od idealnog. Ovu odluku Bandić je obrazložio činjenicom da Zagrebparking naplatu parkiranja provodi na javnim prometnim površinama koje su u vlasništvu Grada Zagreba.

'Nejasan je cijeli koncept i po kojoj osnovi gradonačelnik želi uzeti dobit Zagrebparkingu. Ispada da Zagrebparking svih ovih godina svoju dobit nije investirao u ništa, a od dobiti su građene i javne garaže. Ne mogu se složiti s prijedlozima gradonačelnika', kazao je direktor Zagrebparkinga Robert Mišeta.

Iz ZGH-a doznajemo da planiraju apelirati na gradske zastupnike da ne podrže gradonačelnikov prijedlog jer kao takav bi naštetio poslovanju ZGH-a.

Želju da baš on bude osoba koja će odlučiti o opravdanosti pojedine povlaštene karte Bandić pravda činjenicom da se tu radi o izuzetnim slučajevima kao što su: zahtjevi humanitarnih udruga i zdravstvenih ustanova za teško bolesne osobe, zahtjevi fizičkih osoba za teško bolesnu djecu te djecu s poteškoćama u razvoju koja su ovisna o roditeljskoj skrbi, ali i zahtjevi pravnih ili fizičkih osoba kada je to u interesu Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Upravo ovaj posljednji dio rečenice u kojem se spominju osobe kada je to u interesu RH ili Grada ostavlja neslućene mogućnosti za manipulacije.

'Tražili smo korjenite promjene u naplati parkinga, a to nismo dobili. Predlagali smo da se uvede i petnaestominutna naplata parkinga, ako čovjek ide samo nešto kratko obaviti, po uzoru na Berlin, ali od toga nema ništa.

Gradonačelnikova želja da on bude jedina osoba koja će u određenim slučajevima donositi odluku o tome tko može, a tko ne može dobiti povlaštenu kartu govori o njegovoj želji za klijentističkim načinom vođenja Grada. Klijentima osigurate karte, a zauzvrat dobijete novce i glasove na izborima', mišljenja je skupštinski zastupnik SDP-a Jurica Meić.

Uz navedeno u prijedlogu odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja Bandić je odlučio uvažiti i molbe obrtnika i samostalnih djelatnika koji su se žalili na visinu parkirnih karata. Primjerice, samo u prvoj zoni ona je godišnje iznosila 9600 kuna. Usvoji li se gradonačelnikov prijedlog, on će prema najavama iz Grada cijenu parkirnih karata spustiti za 50 posto i više, ovisno je li riječ o obrtnicima ili tvrtkama.

Novost je i da bi povlaštenu kartu ponovno trebali imati svi koji voze službeno vozilo tvrtke u kojoj su zaposleni, bilo da tvrtka ima sjedište u centru, bilo da zaposlenik živi u središtu grada. Naravno, za sve će trebati predočiti potrebnu dokumentaciju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još