'NAŠI I VAŠI' MAFIJAŠI

Pogledajte kako glavni ravnatelj HRT-a daje proviziju

14.12.2010 u 12:00

Bionic
Reading

Uz novi Zakon o HRT-u, državnu je televiziju opako pogodila recesija. Vidi se to po činjenici da, umjesto u nekoj novoj barokno-ruralnoj sapunici, gledatelji mogu uživati u tko zna kojem repriznom emitiranju serije 'Naši i vaši'. A kad u ulozi mafijaškog asistenta prepoznate današnjeg v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josipa Popovca, shvatite – javna televizija zapravo štedi već deset godina

Točno je toliko, naime, prošlo od premijernog emitiranja serije nedavno preminulog Vanče Kljakovića, koja je u osvit trećesiječanjskih promjena u Hrvata 2000. nudila populistički humor čija se narativna nit poigrava razlikama u mentalitetu Zagrepčana i hercegovačkih doseljenika. Takvo je stereotipiziranje svojedobno pokopalo Stojedinicu u ušima dijela vjernih slušatelja, no na državnoj televiziji su mentalitetni stereotipi evergrinhumora, pa nije čudo što je u krizno doba podgrijan interes i za tu seriju.

Popovac je bio jedan od njenih producenata, pa si je velikodušno udijelio ulogu stamenog pobočnika tročlane mafijaške ekipe predvođene stanovitim Švabom. Sva trojica imaju pedantno zalizane frizure, a odjeveni su u prepoznatljive duge kapute i tamne naočale. Zadatak im je predati Juri (Vedran Mlikota) petnaest tisuća maraka iz kofera prepunog novca u toaletu kafića u kojemu se inkriminirana radnja odvija, a osoba koja je zadužena za osiguranje čina primopredaje upravo je današnji v.d. glavnog ravnatelja HRT-a.

Bez ironije, moramo priznati da je izvrsno odglumio svoju ulogu: opaki šef Švabo šutke vadi novac iz kofera i predaje ga krajnjem korisniku, dok Popovac i njegov pomoćnik gotovo robotski - nepomičnim izrazom lica i potpuno koncentrirani na zbivanja oko sebe - osiguravaju prostoriju.

S obzirom da to nije njegovo usamljeno iskustvo u artističkim formama (svojedobno je pjevao i u omiškoj klapi Škandal), smatramo da ne bi bilo nimalo škandalozno da ga javna televizija, u sklopu racionalizacije troškova, angažira u još nekom novom projektu. Mafijaša, uostalom, ima u gotovo svakoj hrvatskoj seriji…

Josip Popovac se pojavljuje potkraj druge minute