KARAMARKO NAJAVIO

Nakon Sanadera slijede nova uhićenja

14.12.2010 u 10:49

Bionic
Reading

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio je za beogradski dnevnik 'Blic' od utorka da borba protiv korupcije u Hrvatskoj nije završena uhićenjem bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, te je najavio da se mogu očekivati nove istrage i uhićenja

'Borba protiv korupcije u Hrvatskoj s ovim slučajem sasvim sigurno nije završena. Ona će se i dalje nastaviti, a to znači da se mogu očekivati nove istrage i nova uhićenja. Ne želim prejudicirati, a zbog tajnosti istrage ne mogu govoriti o konkretnim slučajevima, niti o kojim se osobama radi', kaže Karamarko

Sanaderovo izručenje se, po Karamarkovim riječima, može očekivati i za nekoliko dana, ali se postupak može i rastegnuti na nekoliko mjeseci i sve, kako kaže, ovisi o tome hoće li bivši premijer pristati na izručenje Hrvatskoj ili ne.

Govoreći o ranije najavljivanom projektu zajedničkog regionalnog centra za borbu protiv organiziranog kriminala, Karamarko je kazao kako takav centar praktički već postoji, bez obzira na to što hrvatske i srbijanske policije 'ne sjede u istoj zgradi'.

'Ključno je da naši zajedničke istražne skupine, koje već postoje, učinkovito rade', kazao je ministar, te naglasio da formiranje zajedničkog centra nije pritisak ili uvjet međunarodne zajednice, već da se radi o izvornoj inicijativi njega i srbijanskog ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića

Po njegovim riječima, već je dogovoreno da će sjedište centra biti u Beogradu i da će mu na čelu biti predstavnik hrvatskog MUP-a.

'Pošto kriminalne skupine svoje djelovanje proširuju na cijelu regiju, bili bismo jako sretni da se centru priključe i ostale zemlje jugoistočne Europe. Ovu ideju predstavili smo i drugim kolegama u regiji na našem neformalnom ministarskom sastanku održanom u veljači ove godine u Zagrebu', dodaje Karamarko.

Upitan o mogućnosti da balkanske zemlje imaju zajedničku policiju, hrvatski ministar unutarnjih poslova ocijenio je kako za tim nema potrebe, već da je potrebno ojačati suradnju između nacionalnih policija.