DER STANDARD PRIGODNO PODSJEĆA

Sanader i Granić bili su lobisti Hypo banke

14.12.2010 u 10:37

Bionic
Reading

Austrijski mediji počinju istraživati povezanost Ive Sanadera s aferom Hypo, pa je u današnjem Der Standardu izašla zanimljiva priča iz devedesetih godina

Povezanost hrvatskih vlasti i banke Hypo seže još u 1995. godinu, kada je potpisan ugovor o kreditiranju br. 82, u vrijednosti 140 milijuna šilinga na pet godina. Buduća Hypo Alpe Adria grupa tada je bila tek pokrajinska banka Hypo, no pod

ambicioznim vodstvom mladog menadžera i šefa uprave Wolfganga Kulterera počela je rasti i širiti se na Balkanu.

Kako je Kulterer rekao u jednom intervjuu, za svaki posao trebaju politički kontakti, a prvi koje je naveo su tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić i njegov zamjenik Ivo Sanader. U ugovoru br. 82 radilo se o komercijalnom kreditu za kupnju zgrade za hrvatsku ambasadu i njezino opremanje, s garancijom da će kredit biti vraćen novcem iz državnog budžeta.

GRANIĆ: NISAM LOBIRAO OKO ROHATINSKOG

'Sve što sam imao reći na tu temu već sam rekao, kao i kad je već ranije austrijski Der Standard pisao o tome', kazao je tportalu Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, a danas predsjednik Hrvatskog društva lobista, čiji je i utemeljitelj.

Ipak, još jednom je ponovio da je 'njegova konzultantska lobistička tvrtka Magra surađivala s Hypo bankom, i to između 2006. i 2008. godine sa zagrebačkim Hypom, a 2007. i 2008. s Hypo Internationalom'.

'Radilo se o konzultantskim poslovima vezanima za pravna pitanja i dobivanje dozvole za rad i nije bilo mojih kontakata sa Sanaderom, ni Rohatinskim', zaključuje Granić.

Potpisali su ga Wolfgang Kulterer i Jörg Schuster u ime Hypo banke i Mate Granić kao ministar vanjskih poslova RH. Kulterer je zatim 3. veljače 1995. obavijestio Ivu Sanadera, kao Granićevog zamjenika, da je novac na računu za raspolaganje.

Moguće je da je taj ugovor sam početak suradnje Hypo banke i Ive Sanadera, a u članku se još tvrdi kako se zna da su i on i Granić ostali savjetnici i lobisti Hypo banke. Granić je 2007. godine dobio 200.000 eura da bi lobirao za popustljiv stav Hrvatske narodne banke, nakon što je guverner Željko Rohatinski zabranio ulazak Bayerische Landesbank na hrvatsko tržište. U svakom slučaju, kredit iz 1995. godine Hrvatska je uredno otplatila.