POLITIČKI ANALITIČARI

Kosor riskira i profitira, Milanović opet izgubljen

13.12.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Ugledni hrvatski analitičari slažu se da je premijerka Jadranka Kosor najviše profitirala od uhićenja Ive Sanadera jer je ona sve svoje političke akcije uložila u obračun s korupcijom, dok reakcije ostalih aktere iz visoke politike, Zorana Milanovića i predsjednika Ive Josipovića, različito ocjenjuju

'Mene je začudio predsjednik Ivo Josipović jer je pristao sudjelovati u pritisku, koji u javnosti postoji u ovom slučaju prema institucijama, DORH-u i MUP-u', smatra Davor Gjenero.

Njegovo je viđenje da nije smio pritiskati DORH i MUP što nisu spriječili odlazak Sanadera preko Bregane jer oni to zakonski nisu mogli. Da su to napravili, proširili bi svoje ovlasti, a to bi se moglo negativno reflektirati na sve građane koji bi se našli pod paskom tih institucija.

'Država mora štititi ljudska prava pojedinca bez obzira na to što postoje čvrste sumnje da je Sanader zaista umiješan u korupcijske radnje. Mi smo u situaciji kad moramo učiniti sve da ojačamo poziciju DORH-a i MUP-a, a ne dovoditi u pitanje njihov autoritet', mišljenja je Gjenero. S druge strane, politolog Višeslav Raos smatra da je taj početni sukob s ministrom policije predsjednik dobro izgladio.

'Predsjednik dosta dobro drži distancu i pretvorio se u stabilizacijski faktor na hrvatskoj političkoj sceni', kaže Raos. Prema njegovom mišljenju, on dosta dobro razumije funkciju predsjednika i za razliku od nekih početnih kritika na njegov račun, on ima svoju osobnost i vodi autonomnu politiku.

'Josipović želi pošteno suđenje za Sanadera, a ne hajku', pojasnio je Raos. Kaže da razumije njegovu izjavu kad je rekao da se srami pred stranim diplomatima jer, iako je to jedna hrabra stvar za Hrvatsku, ipak se takve stvari ne događaju svaki dan', rekao je politolog Raos.

Upravo u tome Gjenero vidi problem jer smatra da je predsjednik trebao više posvetiti uhićenju petrokemijskog tajkuna Roberta Ježića koji mu je bio najveći donator u kampanji, a manje pričati o tome kako je hapšenje Sanadera sramota. On smatra da je Josipović taj novac trebao vratiti jer bi se tako distancirao od bilo kakve mogućnosti da je u pitanju prljav novac. Ovako će se naći, mišljenja je ovaj analitičar, u defanzivi i situaciji da se brani, a mogao je od svega profitirati.

'To važi i za Zorana Milanovića čija stranka je podupirala i financirala kampanju gospodina Josipovića', smatra Gjenero. Za Raosa oporbene kritike na račun Jadranke Kosor stoje jer ona zaista nema izborni legitimitet, ali teško je u ovom trenutku očekivati da bi im se mogla ostvariti želja za prijevremenim izborima. 'Bitno je da ona sada provede rekonstrukciju Vlade, iako znamo da se to ne radi u posljednjoj godini mandata, ali to je bitno da pokaže da ima hrabrosti i volje da nametne svoje mišljenje predsjedništvu HDZ-a', kaže Raos.

Što se tiče Jadranke Kosor ona se nalazi pod jakim pritiskom javnosti i nije mogla izvući više od ove situacije nego je izvukla. Za Zorana Milanovića je samo rekao da je potpuno kontraproduktivno u ovom trenutku zazivati smjenu državnog odvjetnika bez obzira na sve objektivne razloge koji tome idu u prilog.

Jadranka Kosor uhićenjem svoga prethodnika igra igru visokih uloga.
'Otvaranjem manevarskog prostora MUP-u i DORH-u preuzela je veliki osobni rizik. Ako proces koji je proces koji je započet na bilo koji način bude prekinut, izvjesno je da će postati meta političkih klanova i struktura kojima je pomrsila planove', kaže Gjenero.

Politička sudbina, i ne samo politička, Jadranke Kosor povezana je uspjehom protukorupcijske kampanje, kaže Gjenero, jer među ljudima na koje je udarila postoje i oni koji su uvijek spremni upotrijebiti radikalna sredstva.

'Njezin rizik je zato veći nego bilo kojeg drugog političara u zemlji', zaključio je analitičar.