ZLOUPORABA HUMANOSTI

Od novca za Tininu bolest kupili BMW i obnovili kuću

18.02.2009 u 14:24

Bionic
Reading

U siječnju prošle godine, na inicijativu roditelja tada sedmomjesečne Tine Špike iz Segeta pokraj Trogira, pokrenuta je velika humanitarna akcija za pomoć bolesnoj djevojčici, u kojoj je skupljeno 600.000 kuna. Tinini roditelji, koji od listopada prošle godine više ne žive skupa, sada se međusobno optužuju za trošenje donatorskih sredstava namijenjenih Tininu liječenju, otkriva Slobodna Dalmacija

Malenoj Tini dijagnosticirana je Pompeova bolest, rijedak metabolički poremećaj koji se očituje u nedostatku enzima za razgradnju glikogena, a od kojeg u Hrvatskoj do tada nitko nije bolovao.

Njezina majka Magdalena Balković u medijima je objavila broj bankovnog računa pozivajući dobre ljude na uplatu novca za nabavu lijeka koji kod nas još nije bio registriran te za kupnju ostalih medicinskih potrepština za djevojčicu, objašnjavajući da je Tinina bolest obitelj posve financijski iscrpila. Godinu dana poslije ukupna suma uplaćenih donacija popela se na 600 tisuća kuna, međutim iz KBC-a Split poručuju da za Tinino liječenje nije bilo potrebno uložiti ni kunu donatorskih sredstava jer sve što joj je potrebno dobiva preko zdravstvenog osiguranja.

Prve doze spasonosnog enzima myosina Tini je, naime, donirala farmaceutska tvrtka koja ga proizvodi, a ubrzo nakon toga enzim je registriran u Hrvatskoj.

Tinini roditelji, koji od listopada prošle godine više ne žive skupa, sada se međusobno optužuju za trošenje donatorskih sredstava namijenjenih Tininu liječenju. Prvi je progovorio otac Tonči Špika, priznajući da se već četiri mjeseca lomi hoće li javno progovoriti o tome da Tinina majka Magdalena Balković nemilice troši novac od humanitarne pomoći na automobile i ostale privatne potrebe nevezane za Tinu, izvještava Slobodna Dalmacija.

Smatrajući da to nije moralno prema ljudima koji, puni suosjećanja, novac uplaćuju na njezin račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb, apelira na njih da to više ne čine.
Ističe da je odlučio progovoriti o svemu kada je nedavno na internetu vidio da Magdalena ponovno poziva dobre ljude da joj doniraju novac i pomognu riješiti problem sa stanom te oko pronalaska osobe koja će joj pomagati u brizi oko djevojčice, koja bi nakon četiri mjeseca provedena u bolnici uskoro trebala napustiti Firule.

'Tina ima besplatno liječenje, a ako Bog da da iziđe, ima i kuću u koju se može vratiti. Zato apeliram na sve koje Magdalena hoće uhvatiti na emocije da ne uplaćuju novac, nego pomognu onima kojima je pomoć stvarno i potrebna', istaknuo je Tonči Špika. Podsjetio je da su dio novca od donacija, nešto više od 200 tisuća kuna, utrošili u uređenje obiteljske kuće u Segetu Donjem i kupnju automobila koji im je bio prijeko potreban za odvoženje Tine u bolnicu i posjete, te kombi za privatni biznis, koji su zatim i prodali.

No, kako je novac sve više pristizao, tako je, kaže, i Magdalena počela gubiti glavu. Ford Focus je zamijenila luksuznim BMW-om.

Navodno je, netom što ga je napustila preselivši se u Split u podstanarstvo, kupila sportski Hyundai Coupe. Sumnjajući u njezin, kako je rekao, 'buran' život, obratio se Centru za socijalni rad u Trogiru zatraživši skrbništvo nad Tinom, no oni su ga izvijestili da to nije u njihovoj nadležnosti te ga uputili na Općinski sud u Trogiru.

Magdalena Balković, pak, ima drukčiju priču o trošenju novca s njezina računa, ali u osnovi se i ona i suprug slažu da je novac, koji su ljudi dobra srca uplaćivali za bolesnu djevojčicu, potrošen na druge stvari. Ona je supruga optužila da je novac odlazio na druge stvari, i to veći dio na podmirenje njegovih kockarskih dugova.