UZELAC NA DAN LJUDSKIH PRAVA

'Uređenost društva mjeri se zaštitom manjina'

11.12.2010 u 13:42

Bionic
Reading

Peti puta po redu Vladin Ured za ljudska prava organizirao je danas u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava manifestaciju na središnjem zagrebačkom trgu na kojoj je, uz prigodni program, svoj rad u promicanju ljudskih prava predstavilo 10-ak udruga civilnog društva

Manifestaciji je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji je ocijenio kako Hrvatska iz godine u godinu napreduje u osiguranju ljudskih prava. Veliki napredak, smatra, učinjen je na zakonodavnoj razini dok još uvijek ostaje pitanje primjene tih zakona u praksi.

'Najbrojnija kategorija kojoj se krše ljudska prava su manjine bilo da se radi o nacionalnim ili seksualnim manjinama, osobama s invaliditetom, djeci, ili o pravima jedne većine, a to su žene', izjavio je Uzelac novinarima.

Dodao je da se uređenost nekog društva treba mjeriti upravo po tome koliko su u svakodnevnom životu te manjine zaštićene.

Jednim od ključnih zakona smatra zakon o borbi protiv diskriminacije koji bi trebao pridonijeti eliminaciji zlostavljanja tih društvenih skupina.

Vladin Ured za ljudska prava danas će uručiti i nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola za likovne i literarne radove na temu zaštite ljudskih prava koji su sudjelovali na natječaju.