NEKAD BILO, SAD SE SPOMINJALO

Sanaderova velika 'propala' prijateljstva

11.12.2010 u 12:15

Bionic
Reading

Austrijski mediji podsjećaju da je uhapšeni bivši hrvatski premijer Ivo Sanader među tamošnjim političarima, naročito onima iz konzervativne Narodne stranke, imao dosta prijatelja

Nekad se Sanader time volio hvaliti naglašavajući da ima odlične kontakte i veze u Europi, što bi trebalo pomoći i Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju, no danas sva ta velika prijateljstva ne mogu pomoći ni njemu samom da se izvuče od optužbi. Ne može se pak reći da nije pokušao, između ostaloga šaljući pismo Europskoj komisiji i njezinom predsjedniku Barrosu, u kojem tvrdi kako je njegov kazneni progon isključivo politički motiviran. Ali prošli su davno oni dani kada je Sanader imao kakvog-takvog utjecaja u Europi, pa se sada može jedino sjećati dobrih starih vremena.

Sigurno najbliži među svim Sanaderovim prijateljima s austrijske političke scene jest bivši kancelar Wolfgang Schüssel, koji je Austrijom vladao od 2000. do 2007. Schüssel je na vlast došao zahvaljujući koaliciji sa strankom ekstremnog desničara Jörga Haidera, što je dovelo do sankcija i izolacije Austrije unutar EU. Poznat po svojim leptir-mašnama dok je bio junior-partner u velikoj koaliciji sa socijaldemokratima, Schüssel je kao kancelar odlučio prijeći na kravate, da bi valjda izgledao ozbiljnije, a svoju vladu i stranku vodio je jednako autoritarno kao Sanader HDZ.

Sanader i Wolfgang Schüssel

Njih su se dvojica pak rado družila, pa je tako Schüssel ugostio Sanadera na bečkom Opernom balu, odmah nakon njegova dolaska na čelo vlade. Na toj buržujskoj veselici, zbog koje redovito protestiraju bečki ljevičari, ponekad gađajući goste pri dolasku jajima, Sanader je bio u prilici slikati se s nekoliko celebrityja s B-liste, kao i nazdravljati šampanjcem s austrijskim konzervativnim moćnicima te sve to u hrvatskoj javnosti, uz pomoć lojalnih medija, predstavljati kao svoju vanjskopolitičku svemoć.

Sanader se Schüsselu odužio, između ostaloga, i esejom koji je napisao za zbornik pod naslovom 'Posvećeno Wolfgangu Schüsselu', i to na temu 'Narodne stranke kao obrana od općeg raspada vrijednosti'. Danas je Schüssel manje-više propali političar bez značajnijeg utjecaja u Austriji ili Europi, otprilike baš kao Ivo Sanader. Također, pod kriminalnom istragom se nalazi Karl-Heinz Grasser, ministar financija u sedam godina Schüsselove vladavine, kojeg austrijska policija sumnjiči za zloupotrebu položaja i pogodovanje prijateljima.

Drugi 'veliki prijatelj' Ive Sanadera među Austrijancima jest koordinator Pakta stabilnosti od 2002. do 2008. Erhard Busek, koji mu danas pak poručuje da se preda. Busek je također politički stasao u Narodnoj stranci, a postao je i njezin predsjednik te vicekancelar u austrijskoj vladi od 1991. do 1995. Busek je svoju bliskost sa Sanaderom pokazao i ljetos, kada ge je pozvao da govori o stanju u Bosni i Hercegovini i značaju Daytonskog sporazuma na Forumu Alpbach, okupljanju studenata i bivših političara u austrijskoj provinciji koji Busek vodi.

Još jedno veliko političko prijateljstvo Sanader je njegovao s dugogodišnjim bavarskim premijerom i predsjednikom CSU Edmundom Stoiberom. Čvrsto konzervativni i uštogljeni Stoiber sada je u političkoj mirovini, osim kada ga pozovu pred istražni odbor pokrajinskog parlamenta da odgovara na pitanja o čudnoj kupnji Hypo Banka od Bayerische Landesbank, u čemu je i on sam imao svoje prste.

U javnost su odavno procurile informacije o tome da je Stoiber intervenirao kod Sanadera da pritisne guvernera HNB-a Željka Rohatinskog kada je riječ o potrebnim dozvolama za ulazak Bayerische Landesbanka na ovdašnje tržište. Za takve usluge Stoiber se Sanaderu oduživao otvarajući mu vrata u Europi koja su inače bila izvan njegova domašaja moći i veza.