DOBIO 14 DANA PRITVORA

Sanader se ne protivi izručenju!

11.12.2010 u 10:14

Bionic
Reading

Ivo Sanader ne protivi se izručenju, potvrdio je to za Novu TV njegov odvjetnik Werner Suppan. Istovremeno, istražni mu je sudac odredio 14 dana pritvora

'Bio sam na sudu i razgovarao sam s gospodinom Sanaderom, bio je na putu natrag u Zagreb. Njegovi odvjetnici u Zagrebu su u kontaktu s predstavnicima vlasti i gospodin Sanader želi raščistiti sva pitanja što je prije moguće te surađivati s hrvatskim vlastima', rekao je odvjetnik Suppan, dodavši da će se sutra održati još jedno saslušanje

'Gospodin Sanader će na saslušanju čuti što hrvatske vlasti imaju protiv njega i on se želi što je prije moguće vratiti u Zagreb da raščisti sva pitanja', kazao je odvjetnik Suppan.

Dežurni istražni sudac saveznog suda u Salzburgu u subotu je prijepodne odredio je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu ekstradijski pritvor, javljaju austrijski mediji pozivajući se na izjavu državne odvjetnice Barbare Fichtinger. Ekstradicijski pritvor trajat će najmanje 14 dana, kazala je Fichtinger. Sanader je morao odgovoriti na pitanje o svom identitetu, a navodno je na saslušanju bio nazočan i odvjetnik.

Bivši hrvatski premijer je zdravstveno i fizički u dobrom stanju, kazao je predstavnik suda u Salzburgu Dietmar Knebel, navodi austrijska novinska agencija APA, dodajući da je prvi zdravstveni pregled obavljen i da je dobro prošao, a Sanadera će u ponedjeljak pregledati liječnik.

'Svaki uhićenik koji nam je izručen mora biti podvrgnut liječničkom pregledu', rekao je Knebel

Prema navodima austrijske agencije, Sanader dijeli zatvorsku ćeliju sa zatvorenikom osumnjičenim za krađu.

Tužiteljstvo u Salzbugu objavilo je u subotu da je započet postupak izručenja Sanadera, uhićenog u petak u Austriji na temelju međunarodnog uhidbenog naloga hrvatskog pravosuđa u aferi korupcije.

Samo izručenje iz Austrije može trajati ili tjednima ili mjesecima, ovisno o suglasnosti Sanadera s izručenjem. Potvrdio je to za Novu TV i ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić koji je potanko opisao i kako je došlo do uhićenja Sanadera.

'Prva konkretna informacija koja je stigla u 10 sati ujutro od kolega iz njemačke policije koji su nam dostavili podatak da postoji rezervacija avionske karte na ime Ivo Sanader za let Munchen - Washington, a ta je rezervacija obavljena preko jedne austrijske turističke agencije. Nedugo zatim, negdje oko 11 sati, dobili smo potvrdu da je otkazana. Tu rezervaciju djelatnica u zračnoj luci odbila je čekirati zato što je SAD poništio vizu, odnosno uskratio ulazak Ivi Sanaderu u zemlju. Nakon tih podataka mobilizirali su se svi policijski kapaciteti kako kolega u Njemačkoj i Austriji, tako i kod nas. U tom trokutu pokušavali smo prije svega utvrditi dinamiku kretanja, odnosno locirati mjesto gdje se nalazi Ivo Sanader. Austrijski kolege su, u suradnji s njemačkom policijom, odradile izniman posao i nedugo zatim, svega dva sata nakon prvotne informacije, Ivo Sanader lociran je. U direktnom kontaktu s austrijskim kolegama njima smo ostavili da ustanove procjenu rizika, odnosno da sami odrede dinamiku, odnosno mjesto gdje će izvršiti presretanje, odnosno uhićenje. To se doista i dogodilo u 15.50 minuta na autocesti kod Salzburga. Oni su presreli vozilo u kojem se nalazio Ivo Sanader s još jednom muškom osobom i sam postupak uhićenja protekao je bez ikakvih problema', opisao je Grbić

O detaljima uhićenja pisali su i austrijski mediji. 'Imali smo informacije da će osumnjičeni doći do nas', ispričao je Kurieru Josef Lasshofer, šef prometne policije koja je uhvatila Sanadera. Policajci su informirani da se Sanader nalazi u društu više osoba, i u pratnji još jednog auta. Sve te informacije nisu došle niotkuda, jer su od petka prijepodne austrijski istražitelji posjetili nekoliko adresa na kojima se pretpostavljalo da bi se odbjegli premijer mogao nalaziti. Tako su saznali da se Sanader kreće po autoputu A 10, te su ga odlučili sačekati na naplatnoj kućici St. Michael, taman pred tunelom Katschberg. Onda je sve išlo brzo: policija je naredila zaustavljanje dva auta, koji su sve bez pogovora poslušali, pa ni Sanader nije pružao nikakav otpor. Prema iskazima policajaca, bivši premijer bio je susretljiv, a s njime u auto je bio jedan od njegove braće.

Istražni zatvor u Salzburgu
Nova TV javlja da pred istražnim zatvorom u Salzburgu još nije viđen nitko od članova Sanaderove obitelji, no da je jutros na vrata zgrade pozvonio jedan hrvatski gastarbajter koji je zatražio razgovor sa Sanaderom, no, naravno, austrijske su ga snage reda odbile.

Iako su se pojavile spekulacije o tome da bi Sanader mogao biti prebačen u Innsbruck, austrijsko Ministarstvo pravosuđa poručilo je da će Sanader u Salzburgu ostati najmanje do ponedjeljka.