KREŠIMIR DEVČIĆ

Sanader će biti brže izručen od Zagorca

10.12.2010 u 19:52

Bionic
Reading

Zagrebački Županijski sud poslati će Ministarstvu pravosuđa dokumentaciju potrebnu za izručenje bivšeg premijera Ive Sanadera Hrvatskoj, izjavio je nakon Sanaderova uhićenja u Austriji glasnogovornik zagrebačkog suda Krešimir Devčić.

Dokumentacija temeljem koje će Ministarstvo sastaviti zahtjev za izručenjem mora sadržavati podatke kojima se potvrđuje Sanaderov identitet, USKOK-ovu odluku o pokretanju istrage, sudsku odluku o jednomjesečnom istražnom zatvoru, nalog za raspisivanjem tjeralice te popis odredaba zakona na kojima se temelje te sudske odluke.

"Hrvatska će u zahtjevu za izručenjem morati dokazati i da se ne radi o vojnom ili političkom progonu, na što se osobe uhićene u stranoj zemlji najčešće pozivaju kako bi izbjegli izručenje", ustvrdio je Devčić.

Sanader je prije nekoliko dana izjavio da je žrtva političkog progona za koji su odgovorni premijerka Jadranka Kosor i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks.

Devčić je objasnio da je za ekstradiciju bitno i da su djela za koje se Sanader tereti kažnjiva i u Austriji, gdje je uhićen temeljem Interpolove tjeralice.

Glasnogovornica ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić kazala je da će se s postupkom izručenja krenuti u "najskorijem roku" te da je "postupak za sve jednak".

Nakon uhićenja pa sve do mogućeg izručenja na Sanadera se primjenjuje procedura propisana Europskom konvencijom o izručenju iz 1957.

Po toj je konvenciji uhićenom se određuje ekstradicijski pritvor koji može trajati do 40 dana, a u tom roku Hrvatska mora zatražiti izručenje i dostaviti potrebnu dokumentaciju.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva vanjskih poslova ranije je izjavio da će pravosudne vlasti u narednih nekoliko dana ili tjedana odlučiti što će biti sa Sanaderom koji je poslijepodne uhićen na autocesti kod Salzburga, gdje ga je locirala policija koja je za njim tragala nakon zaprimanja međunarodne tjeralice. O njegovom će slučaju odlučivati zemaljski sud u Salzburgu.

Austrijsko veleposlanstvo u Zagrebu danas je izvijestilo da "ne postoji nikakvo uporište po kojem bi bivši hrvatski premijer Ivo Sanader posjedovao austrijsko državljanstvo".

Postupak izručenja stoga bi, po Devčićevim riječima, trebao trajati kraće nego izručenje bivšeg generala Vladimira Zagorca koji je bio austrijski državljanin. Njegovo se izručenje Hrvatskoj, gdje ga je čekalo suđenje za krađu dragulja iz Ministarstva obrane, oteglo više od godinu i pol.

Ako Sanader bude izručen Hrvatskoj odmah će bit dovezen u zatvor u Remetincu jer mu je određen jednomjesečni istražni zatvor, a USKOK-ovi ga istražitelji prema odredbama Zakona o kaznenom postupku moraju ispitati do okončanja istrage.

Sanadera USKOK tereti za udruživanje za počinjenje kaznenog djela i zlouporabe položaja i ovlasti u slučaju "Fimi medija" te nezakonitosti kod prodaje HEP-ove struje tvrtki Dioki.