JOSIPOVIĆ OPTUŽIO KARAMARKA

Policija mora brinuti da okrivljenici ne bježe

09.12.2010 u 16:37

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je da je odlazak bivšeg premijera Ive Sanadera iz Hrvatske u trenutku kada je zatraženo da mu se skine zastupnički imunitet veliki poraz sustava i propust, u prvom redu policije, koji ne smije proći bez odgovornosti.

"Netko visokog ranga tko je osumnjičen za korupciju ne bi smio ovako otići iz zemlje. Tu se apsolutno postavlja pitanje odgovornosti", ustvrdio je predsjednik, dodajući kako je vrlo nezgodna činjenica da se, bez obzira na lijepe riječi, visoki dužnosnici koji su bili u vladi nalaze pod sumnjom za korupciju.

Na pitanje kakva se poruka šalje Sanaderovim odlaskom Josipović je kazao da ovaj slučaj ne može završiti samo na novinskom tekstu.

"Znamo tko se brine o tome da okrivljenik ne pobjegne - u prvom redu policija. U svakom slučaju ovo ne smije proći bez odgovornosti", kazao je Josipović u svom uredu nakon što je na dan borbe protiv korupcije uručio odličja Ruži Tomašić, Dušanu Miljušu i Igoru Rađenoviću

Na novinarsko pitanje znači li to da ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko treba podnijeti ostavku predsjednik je kazao: "ako bude potrebno treba ići i na ostavke pa, rekao bih, i ne samo njegovu".

Josipović je kazao da ne želi ulaziti u ocjene je li Sanader kriv ili ne, ali da politika, u prvom redu vlada mora osigurati funkcioniranje sustava. Dodao je i da Sanader nije smio otići iz Hrvatske, tim više što je mjesecima bio na naslovnicama kao mogući uhićenik.

"Ovaj slučaj je egzemplar u kojem će se vidjeti da li sustav odgovornosti u Hrvatskoj funkcionira ili ne", dodao je Josipović.

"Protiv korupcije se u prvom redu moraju boriti oni kojima je to zadaća. Tu mislim na policiju državno odvjetništvo i sigurnosne službe, ali naravno to je i posao vlade, ako hoćete i moj posao, ali i svih onih koji imaju javnu ovlast", dodao je predsjednik.

No, ocijenio je da borba protiv korupcije nije samo represija ili hvatanje onih koji su uronili u korupciju, nego i promjena klime te načina razmišljanja. "Nažalost Hrvatska je visoko korumpirana zemlja, svi pokazatelji o tome govore. To je kod nas dugo vremena bio način života, ja osobno podržavam nultu toleranciju na korupciju i to je nešto za što se svi moramo izboriti", kazao je predsjednik.

Mesić zabrinut za ugled Hrvatske

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić priopćio je danas vezano uz odluku o ukidanju imuniteta bivšem premijeru Ivi Sanaderu da ne može biti sretan što će se Hrvatsku u međunarodnoj zajednici percipirati kao zemlju u kojoj i premijere izvode pred sud ali da može pozdraviti činjenicu što se nadležni organi, istražujući i nastojeći suzbiti korupciju i kriminal ne zaustavljaju ni pred bivšim premijerom.

"Ja, svakako, imajući u vidu sliku Republike Hrvatske u međunarodnoj zajednici, ne mogu biti sretan zbog toga što će nas se percipirati kao zemlju u kojoj i premijere izvode pred sud. S druge strane, kao netko tko se tijekom cijeloga svoga života zauzimao za legalizam i pravnu državu, mogu samo pozdraviti činjenicu što se nadležni organi i institucije - istražujući i nastojeći suzbiti korupciju i kriminal u našemu društvu - ne zaustavljaju ni pred bivšim premijerom", priopćio je Mesić.

Posebno je pitanje, kaže Mesić, kako se moglo dogoditi da bivši premijer napusti Hrvatsku upravo onoga dana kada se protiv njega podiže istražni zahtjev. Imali smo, navodi, sličnih slučajeva u prošlosti i previše i nikako ne bi bilo dobro, u kontekstu naših pregovora s EU, da se utvrdi kako u pitanju nije bila slučajnost.

"Svi smo pred zakonom jednaki i svi moramo odgovarati za svoja djela. Tu iznimke nema, niti je smije biti", zaključio je Mesić, navodeći da bi u ovome trenutku bilo neumjesno na bilo koji način konkretnije komentirati zahtjev za ukidanjem zastupničkog mandata i otvaranje istrage protiv bivšeg premijera Sanadera.