PANIKA U SPLITSKOM ŠKVERU

Od siječnja 500 radnika na čekanju

08.12.2010 u 18:50

Bionic
Reading

U splitskom brodogradilištu, najvećem hrvatskom izvozniku, sa zebnjom su dočekali vijest iz Bruxellesa: kako je objavio tjednik Nacional, u Europskoj komisiji smatraju da je od svih hrvatskih škverova naneizvjesniji upravo opstanak ove tvrtke, jer je ponuda za kupnju koju je podnio samoborski DIV ocijenjena nerealnom i neodrživom

Usto, još uvijek je na snazi zabrana ugovaranja gradnje novih brodova, posla je sve manje, pa su Splitom počele kružiti i glasine o masovnim otkazima koji slijede nakon Nove godine.

Kako doznajemo, otkaza zasad ipak neće biti, no gotovo je sigurno da će – ako Vlada ne odobri ugovaranje novih brodova – već u siječnju 'na čekanje' otići petstotinjak od ukupno 3.569 radnika. Ovu informaciju neizravno su nam potvrdili i u Brodosplitu kazavši da će se 'nedostatak posla u određenim fazama značajnije osjetiti početkom sljedeće godine'.

U splitskom škveru trenutačno se grade tri broda za grčke, francuske i švicarske naručitelje, no dio radnika koji je završio svoj dio posla praktički je besposlen, pa su preraspodijeljeni na druge poslove. Dio njih angažiran je na uređenju samog brodogradilišta, koje doista izgleda sve urednije. U planu je gradnja dvaju brodova za Tankersku plovidbu, no zapelo je na Vladi, a radnici s priličnim nezadovoljstvom komentiraju i odustajanje od gradnje novih trajekata za Jadroliniju. Umjesto angažiranja vlastite industrije, kažu, očito se za lipanj sprema nova kupnja polovnih trajekata u – Grčkoj.

Na situaciju u Brodosplitu nedavno je upozoren i predsjednik Ivo Josipović, kojemu je objašnjeno da pet stotina radnika uskoro neće imati posla ako Vlada ne reagira. Sindikalisti se, pak, oštre, pa još jednom upozoravaju Banske dvore da hitno skinu zabranu ugovaranja novih brodova.

'Ukoliko se ta sramotna odluka ne promijeni, budite uvjereni da ćemo znati reagirati', komentar je predsjednika Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonka Šegvića.