SANADEROV ŠAMPANJAC

Remetinečka inventura: Tko je in, a tko je out?

09.12.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Silvestarski šampanjac u Remetincu ove će godine piti ipak manje probrana ekipa nego prošle. Osim ako glavna zvijezda do kraja godine ipak ne završi iza brave, što nije nemoguće. Još kad se čovjek sjeti one pošalice da se MUP i USKOK ravnaju prema katoličkom kalendaru, kao i činjenice da će uskoro Božić, najveći blagdan dostojan najveće zvijezde...

Uostalom, mnogi bi rekli, bio bi i red, jer gotovo svi koji su svoj šampanjac prošle godine hladili u Remetincu, neočekivani doček iza rešetaka dočekali su nekako baš nakon bijega Ive Sanadera s mjesta premijera. Potom je nastavak godine donio izdašno popunjavanje pritvoreničkih soba u Remetincu, pri čemu se slagao lanac čija bi posljednja karika mogao biti poduzetnik i profesor te u slobodno vrijeme nezavisni saborski zastupnik Sanader.

U međuvremenu, iz remetinečkih ćelija polako su kapali Mladen Barišić, Nevenka Jurak, Ivan Mravak, Darko Beuk, Anita Lončar Papeš, Bojan Dimić, Damir Polančec, Ivan Koštan, dok su se na ulasku gužvali Vinko Mladineo, Josip Sapunar, Marijo Crnjak, Jurica Prskalo i Zlatko Korpar, da nabrojimo samo neke.

'OKOLIŠ I CESTE' ZADUŽENI ZA UKRAŠAVANJE?

Kako sada stvari stoje, bivši direktor Fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo u pritvoru će biti najmanje do 23. prosinca, a ovisno o istražnim okolnostima, direktorskom kvartetu HAC-ARZ (Sapunar, Crnjak, Prskalo i Korpar) izlazak iz Remetinca mogao bi se nasmiješiti 18. prosinca. Sasvim dovoljno vremena za predblagdanske obaveze, osobito jer se o slučaju Fimi-media posljednjih nekoliko dana gotovo i ne govori nakon bombardiranja iskazima sudionika istrage, no možda je to zatišje pred buru.

Još sredinom veljače na slobodi se nakon gotovo tromjesečnog pritvora našla ekipa kojoj je hobi višekratno farbanje; vlasnik Skladgradnje Slaven Žužul, bivši predsjednik i član Uprave HAC-a Jurica Prskalo i Marijo Lovrinčević, direktor Sektora za građenje Goran Legac te glavni inženjer projekta Bosiljevo-Sveti Rok Željko Kandžija. Prskalo je, dakle, već jednom proslavio zimske blagdane u Remetincu.

JURAK NEZAPOSLENA, BARIŠIĆ U ULOZI DJEDA

Kako dane nakon izlaska iz pritvora u kojemu je bila od početka kolovoza provodi Nevenka Jurak, nije se moglo doznati od njezinih odvjetnika. Oni to ne znaju jer se, kaže Ivo Farčić, nisu vidjeli otkad je otišla iz Remetinca, a to je bilo prije nešto više od dva tjedna. Ipak, poznato je da je Jurak bez posla i bez prihoda jer su Fimi-mediji još u kolovozu blokirani depozitni i dva žiroračuna.

Iste večeri kad i Jurak, zrak izvan Remetinca u kojem je bio od kraja rujna udahnuo je opet i Mladen Barišić. No za njega, što je nadasve zanimljivo, USKOK nije zatražio blokadu imovine, a nijedan papir o razrješenju nije mu stigao u Remetinec, kazao je nakon izlaska svojeg klijenta iz zatvora odvjetnik Ante Madunić.

Što se dogodilo u međuvremenu i je li došlo do kakve preraspodjele te na kojem je mjestu Barišić završio, njegovi odvjetnici nemaju saznanja, jer se ni oni nakon njegovog izlaska iz Remetinca nisu pretjerano susretali s njim. No ističu da se radovao tome što će postati djed te je ovih blagdanskih dana zabavljen jedino tom ulogom i u obiteljskom krugu oporavlja se od pritvora, kaže drugi mu odvjetnik Krešimir Vilajtović

I ostatak aktera najpoznatijih afera u novijoj hrvatskoj povijesti izašao je nedavno iz Remetinca te se vratio, koliko je to moguće, svakodnevnom životu. Bivši predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, nakon 167 dana provedenih u pritvoru i tri tjedna odmora, kojim se počastio, jedini je pod policijskom zaštitom. No on se, kaže njegov odvjetnik Branko Šerić, vratio na posao, doduše, na novo radno mjesto - inženjera u HEP Izgradnji u Heinzelovoj ulici.

KOBAK OČEKUJE SUĐENJE, POLANČEC DOVRŠAVA KNJIGU

Nakon HAC-a i HEP-a, HŽ je još jedno javno poduzeće čije se ime vezuje uz mnogobrojne afere. Zasad se u slučaju te firme gleda samo raščišćavanje mrvica. Naime, bivši čelnik HŽ-a Davorin Kobak završio je u pritvoru zbog malverzacija u HŽ-ovoj tvrtki kćeri Agit. Upravo je ovih dana za taj slučaj na Županijskom sudu u Zagrebu održano pripremno ročište i određeno je da će suđenje početi 11. siječnja 2011. godine. Kobak je na sud doveden iz pritvora u kojemu prebiva već 16 mjeseci, što će reći da će njemu to biti već druga proslava Božića i Nove godine u Remetincu.

Nakon četveromjesečnog batrganja u vodi dubokoj, u kojoj se on ne može utopiti, bivši potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec krati vrijeme nabrajanjem afera 'braće' koja su ga prodala izbacivši ga iz HDZ-a. S obzirom na neke prijašnje najave, izađe li taj spisateljski uradak doista do kraja godine, eto mogućeg poklona za pod bor. Osim književnosti i obitelji, Polančeca zaokuplja i priprema obrane na suđenju za slučaj Podravka.

PODRAVKAŠI KUHAJU OBRANU, IMAJU NOVE POSLOVE ILI 'GLADUJU'

Kolege mu iz akcije Manager u aferi Spice, bivši čelnik Podravke Darko Marinac, dvojica bivših članova Uprave, Saša Romac i Josip Pavlović, te direktor varaždinske tvrtke Fima Milan Horvat, proljetos su izašli iz pritvora. Nešto kasnije iz pritvora je izašao i bivši predsjednik Uprave Podravke Zdravko Šestak, dok je ranije od svih njih Remetinec napustio vlasnik SMS-a Srđan Mladinić.

Svi su oni bili u pritvoru od kraja studenog 2009, a sada su, kao i Polančec, okupirani pripremom obrane za suđenje u slučaju Podravka. Šestaku i Marincu već se sudi na koprivničkom sudu zbog Sloge kojoj je Podravka odobrila kredit, a premda Šestak pokušava pronaći posao nakon što je dao otkaz u Podravci, ne ide mu, kaže jedan od njegovih odvjetnika, Mate Matić. On brani i Darka Beuka, koji se pak vratio na svoj posao te i dalje radi kao član Uprave Hrvatskih šuma, doznaje se od Matića.
Mladiniću probleme stvaraju i dugovanja zbog kojih je SMS doveden na rub stečaja, dok je Romac, s druge strane, mjesec dana nakon što je pušten iz pritvora registrirao novu tvrtku – Domena Ana d.o.o. za trgovinu i usluge.

PROTEGA GRADITELJ, SLATKI RADI ZA SUPRUGU

Pri samom kraju prošle godine, u Remetincu je završila ekipa iz afere Bankomat vezane uz HPB i u pritvoru dočekala Novu, da bi krajem travnja izašla iz zatvora, u koji je bivši direktor HPB-a Josip Protega praktički doskijao. Nakon izlaska iz pritvora, u kojemu mu je, kako je kazao, bilo prekrasno, Protega se, čini se, bacio u građevinu i premda mu je USKOK blokirao veći dio imovine tijekom istrage, ostalo je dovoljno za gradnju vile u Cavtatu.

Njegov odvjetnik Čedo Prodanović samo je kazao da Protega nema posao, dok je Ivan Sladonja Slatki, bivši član Uprave HPB-a, kaže njegov odvjetnik Branko Šerić, zaposlen u supruginoj tvrtki Ureduje d.o.o. za računovodstvene i knjigovodstvene poslove. I oni, kao i treći im kolega Mario Kirinić te ostali u aferi Bankomat, zapravo čekaju što će biti s optužnicom nakon što ju je sud vratio USKOK-u na svojevrsnu doradu, a to se dogodilo prvi put u nekom predmetu koji se vodi po novom Zakonu o kaznenom postupku.