RAŠČIŠĆAVANJE TRAGOVA RATA

Vojska uklonila još 52 ratne ruševine u Vukovaru

08.12.2010 u 11:21

Bionic
Reading

Pripadnici Hrvatske vojske u protekla su dva mjeseca u Vukovaru uklonili 52 ratne ruševine, odvezli više od 13.000 prostornih metara građevinskog i komunalnog otpada te izgradili 784 metra novih nogostupa

Rezultat je to aktivnosti koje su inženjerijske postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske, temeljem sporazuma između vukovarske gradske uprave i MORH-a, počele realizirati prvih dana listopada. Iako je u planu bilo uklanjanje 46 ruševina, koje su od Domovinskog rata predstavljale ne samo estetski, nego i sigurnosni, pa i zdravstveni problem, vojska je 'prebacila' plan.


'U međuvremenu smo dobili još stotinjak novih zahtjeva vlasnika srušenih objekata, pa vjerujem da će radovi na uklanjanju ruševina biti nastavljeni i tijekom iduće godine', izrazio je nadu vukovarski gradonačelnik Željko Sabo te najavio da će se obratiti predsjedniku Ivi Josipoviću sa zahtjevom da se vojska na proljeće vrati u Vukovar i nastavi uklanjati ratne ruševine.

Na uklanjanju ruševina u Vukovaru MORH je angažirao ljude i mehanizaciju, dok su iz vukovarskog gradskog proračuna financirani troškovi goriva i maziva za strojeve. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 2,5 milijuna kuna. 'Dnevno je na radovima u Vukovaru bilo angažirano po 50-ak pripadnika Hrvatske kopnene vojske kojima su posao otežavali loši vremenski uvjeti, ali i nužnost uklanjanja zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata koje su pronađene u ruševinama', potvdio je general-pukovnik Mladen Kruljac, zapovjednik HKoV-a.

Vojska je na raščišćavanju ruševina u Vukovaru pronašla 27 tromblonskih mina, 16 minobacačkih granata, šest ručnih bombi, pet protupješačkih mina te nekoliko desetaka upaljača i sanduka pješačkog streljiva. Sve je uništeno uz pomoć djelatnika Policijske uprave vukovarsko-srijemske.