Hrvatska KOBALT IZ POLJSKE

Nestao radioaktivni materijal, oprez na hrvatskoj granici!

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS) predložio je pojačani carinski nadzor na hrvatskim granicama nakon što je od Državne uprave za zaštitu i spašavanje primio obavijest da je u Poljskoj jučer otkriveno da nedostaje sedam olovnih kontejnera s radioaktivnim kobaltom, priopćio je jutros DC112

DC 112 je jučer popodne primio informaciju sustava ECURIE (za rano obavještavanje u slučajevima radiološke ili nuklearne uzbune) da su inspektori poljske Nacionalne agencije za atomsku energiju (NAEA) utvrdili da u napuštenoj talionici u Lubinu, Poljska, nedostaje sedam olovnih kontejnera s radioaktivnim kobaltom. DC 112 je primljenu obavijest dostavio u Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost (DZRNS).

Zbog mogućnosti da se navedeni kontejneri pokušaju uvesti u Republiku Hrvatsku, Zavod je o tome obavijestio Carinsku upravu u Ministarstvu financija. Predloženo im je da carinski službenici pojačaju nadzor na graničnim prijelazima, koriste raspoloživu opremu za otkrivanje nuklearnog i drugog radioaktivnog materijala te obrate posebnu pozornost na olovne kontejnere, kaže se u današnjem priopćenju DUZS-a.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još