KAOS NA PRISAVLJU

HTV je pod očitim političkim utjecajem vlasti

18.02.2009 u 08:24

Bionic
Reading

Saborski Odbor za ljudska prava u utorak je samostalno održao tematsku raspravu o stanju na Hrvatskoj radioteleviziji, nakon što su HDZ-ovi članovi Odbora za medije odbili sudjelovati u raspravi, objasnivši da je sjednica nepripremljena, jer se o stanju na HRT-u želi raspravljati samo na temelju triju predstavki

HDZ-ovci, koji su u većini u Odboru za medije, a u manjini u Odboru za ljudska prava, inzistirali su da predstavka Globusova novinara Gordana Malića te pisma HND-a i skupine novinara i nevladinih udruga nezadovoljnih stanjem u medijima ne može biti podloga za raspravu o stanju na HRT-u.

‘Izdvojena su dva-tri slučaja koja su na klevetničkoj i osobnoj razini i za koja su nadležni sudovi, a ne saborski odbori’, rekao je Boris Kunst (HDZ).

HDZ-ovci su ustrajali da je za raspravu potrebno izvješće HRT-ovih tijela te glasali protiv najavljene zajedničke sjednice dvaju odbora.

‘Kada vladajući ne žele raspravljati o stanju na HRT-u, onda i najdobronamjerniji promatrači vide da HTV shvaćaju kao svoj posjed, s kojim su zadovoljni i na kojem ne žele ništa remetiti’, protumačio je predsjednik Odbora za medije Nenad Stazić (SDP).

Vodstvu HRT-a je spočitnuo odlazak najboljih novinara, a ustvrdio je i da su mu se neki novinari požalili da urednici od njih traže da u prilozima ne spominju pojedine političare.
Milorad Pupovac (SDSS) nedopustivim smatra potpis glavnog ravnatelja Vanje Sutlića na pismu kojim je Aleksandru Stankoviću dao opomenu pred otkaz, i to, tvrdi Pupovac, samo zato što je iznio svoj stav pred Vijećem za praćenje suzbijanja korupcije.

‘To ste trebali raspraviti unutar kuće, a ne svojim potpisom dezavuirati ulogu jednog saborskog tijela’, poručio je Pupovac Sutliću.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka smatra, pak, da su na HRT-u pali profesionalni standardi. ‘Prve teme Dnevnika su sportske euforije, neobično hladne zime, bablja ljeta, a trebale bi biti najrelevantnije teme u državi’, kazao je Duka.
Ustvrdio je da vodstvo Informativnog programa od prominentnih novinara stvara neradnike, dok mlađi novinari obrađuju teme koje su iznad njihovih sposobnosti.

HTV je prozvao i zbog smanjenja plaće Denisu Latinu, na što su, kaže, reagirale i međunarodne novinarske udruge. Ustvrdio je da je Latin kažnjen jer nije popustio pritiscima da u emisiju o suradnji hrvatske i srpske mafije ne zove Gordana Malića.

Kazao je i da je zbog nepoćudnog gosta smijenjen urednik emisije Dossier.hr Petar Štefanić

Njegove je tvrdnje odbacio glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić, koji tvrdi da je riječ o ‘medijskoj kampanji i napadu interesnog karaktera’. Dodao je da bi 'možda dio problema sada bio riješen da je netko na HTV-u stvarno i dobio otkaz'. Politika se, prema njegovu mišljenju, posljednjih godina odmaknula od HTV-a, ali je istodobno jučer pozvao zastupnike da HTV ne brane 'ni s lijeva ni s desna'.

I glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak-Srzić sramotnim smatra spominjanje slučajeva zbog kojih je, kaže, digla tužbu za klevetu.

Potvrdila je da je Latinu plaća smanjena za 30 posto, na 23 tisuće kuna, ali opovrgava da je otišao zbog Malića. ‘Nismo ukinuli njegovu emisiju, ali ne pristajemo na igre i manipulacije koje se neprestano događaju’, rekla je Novak-Srzić, ustvrdivši da je Latinu plaća smanjena jer se nije obazirao na zahtjeve da o osjetljivim temama osigura mišljenje dviju strana.

‘U nijednom slučaju nisam prekršila svoje uredničke i druge zakonske ovlasti’, ustvrdila je je.

Kad je riječ o odlascima novinara, kazala je kako je i sama bila frustrirana kad je odlazila s HTV-a, ali da se zbog toga nisu sastajali saborski odbori. ‘I ja sam bila frustrirana kad je Mislav Bago dogovorio razgovore u 'Otvorenom' s premijerom i predsjednikom države, a da meni nije rekao’, poručila je Novak Srzić.

Govoreći o stanju na HRT-u, Dorotea Pešić-Bukovac (IDS) požalila se na slabu zastupljenost lokalnih tema, dok Ratku Gajici (SDSS) smeta što su HTV-ovi izvještaji s haških suđenja za 'Oluju' bez senzibiliteta prema žrtvama.