365 DANA PRIVREMENOG VODSTVA HRT-A

Borba za vlast u izbornoj godini

08.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Prije točno godinu dana tadašnji glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić postao je bivši, a na njegovo mjesto imenovan je privremeni zamjenik Josip Popovac. Godinu dana poslije Popovac je još uvijek privremeni s mogućnošću da postane stalni šef u četverogodišnjem mandatu

Premda mu mandat, zajedno s najužim suradnicima, koji također imaju prefiks v.d., službeno ističe u četvrtak Popovac će u fotelji prvog čovjeka Prisavlja ostati još nekoliko mjeseci jer mu to omogućuju prijelazne i završne odredbe novog Zakona o HRT-u što je friško izglasan i samo što nije objavljen u Narodnim novinama.

Rekapitulirati što se sve događalo na HRT- u posljednjih 12 mjeseci teško da bi stalo u pedeset epizoda kakve mini sapunice, a kamoli u novinarski tekst od karticu ili dvije. No, ono što se sada, s odmakom od godine dana, može utvrditi je da sve što se odigralo HRT-u je bilo isplanirano pod krinkom lakrdije sa samo jednim ciljem - da se izbornu godinu uđe s barem pješakom prednosti. A kad je medij veličine HRT-a u pitanju, ta prednost nije zanemariva. Pješak odnosno nekoliko njih je dobro pozicionirano i čekaju se daljnji potezi.

Jer nisu slučajno propala tri pokušaja izbora prvog čovjeka kuće, četvrti nije ni održan zbog toga što se broj članova Programskog vijeća prepolovio, a jednako tako nisu se pojedine odredbe novog Zakona pisale i brisale slučajno. Ako se ne sjećate, u prijedlogu Zakona o HRT-u koji je trebao biti konačan pisalo je da kandidat za predsjednika uprave mora imati deset godina radnog iskustva nakon završenog fakulteta, da bi poslije nekoliko dana dio nakon završenog fakulteta ispao iz Zakona. Koja je bila cijena toga može se nagađati, ali čini se da su je to najbolje osjetilo tristotinjak honorarnih suradnicka od kojih su neki i po desetljeće proveli u prikrivenom radnom odnosu.

U konačnici ni činjenica da se Vijeće baš trebalo sastati danas na dan kada upravi ističe mandat, ali neće jer za to nema potrebe, kad je zakonodavac bio dobrostiv prema prisavskim šefovima, nije slučajna.

Kako dalje - Hloverka Novak-Srzić i Renato Kunić

Slučajna nije bila ni smjena Hloverke Novak-Srzić koju su s mjesta šefice Informativnog programa maknuli isti oni koji su je nekoliko mjeseci kasnije, na prijedlog v.d. ravnatelja HTV-a Mislava Stipića i zgražanje javnosti, ustoličili na još odgovornije mjesto – direktorice programa, a posljedica toga je da ni danas sa sto postotnom sigurnošću ne može reći ni za jednu emisiju, izuzev 'Dnevnika', u kojem terminu točno ide.

Ni njezin nasljednik Renato Kunić nije se proslavio na poziciji šefa Informative. Brojke su neumoljive i one govore da je 'Dnevnik' Nove TV postao gledaniji, a dogodilo se da i 'Hrvatska uživo' ima veći broj gledatelja od središnje informativne emisije HTV-a.

Međutim, aktualno privremeno vodstvo vozi po svome i ustrajno je u čišćenju smeća koje im je ostavio Sutlić. A ne samo iza njega, ostalo je svega - od toga da USKOK i policija obilaze HRT i provjeravaju jesu li svi koji su imali ugovore ikada uopće radili išta na Prisavlju, pa do toga od koga i pod kojim uvjetima su se nabavljali automobili.

Kad razgovarate s njima, naravno da će istaknuti da njih u tim mutnim pričama nema i dodat će kako su sanirali dio dugovanja i kako HRT vode prema pozitivi. No da su postupanja nekih od njih u najmanju ruku moralno dvojbena, potvrdit će odlazak pa povratak Stipićeva pomoćnika za ekonomske poslove Damira Novinića. Novinić je prije ljeta spakirao kofere i otišao u upravu Zagrebačkog holdinga, bio tamo nekoliko mjeseci, a ugovor na HRT-u je navodno zamrznuo. Kad je nakon nekoliko mjeseci vidio da uvjeti u Holdingu nisu zadovoljavajući, vratio se na Prisavlje.

Kako dio zaposlenika doživljava svoje šefove možda najbolje oslikava rečenica jednog dugogodišnjeg djelatnika koji je kad je vidio tko će preuzeti Prisavlje rekao;'kod njih ne treba gledati za koju stranku rade nego čijuvodu nabavljaju'.

Posebna priča u vladavini privremenih bilo je Vijeće HRT-a u kojem je s vremena na vrijeme malo nedostajalo da, kao prije nekoliko godina, polete štikle i dođe do konačnog obračuna. Smicalice, podmetanja, borba bilo za osobni ili nečiji interes, premalo konstruktivnog dijaloga i još konstruktivnijih prijedloga doveli su do toga da se ono u konačnici raspalo, a stanje u njemu zapravo je bio samo preslik stanja u Saboru koji ga imenuje.

I mogli bi tako u nedogled, ali koncentracija za monitorom kod duljih tekstova brzo popusti, pa valja još samo navesti da će privremeni u roku od 45 dana od objave Zakona u Narodnim novinama izraditi i ugovor koji javni servis potpisuje s Vladom i kojim će se morati jasno definirati i vrsta usluge koju televizija pruža i cijena takve usluge.

Potom će uslijediti natječaji za nadzorni odbor i članove uprave, a na koncu i za preostala upražnjena mjesta u PV-u. Kako će izgledati primjena novog Zakona u praksi ili će i on kao i postojeći ponekad biti tek mrtvo slovo na papiru, imat ćemo prilike uskoro vidjeti.