Hrvatska WIKILEAKS

Iranu prodani dijelovi za rakete preko Hrvatske

Ako je suditi prema dokumentu State Departmenta iz veljače 2008. godine, koji je jučer objavljen na Wikileaksu, preko jednog hrvatskog poduzeća njemačka je tvrtka izvezla u Iran testne komore za ispitivanje raketnih sustava. O kojim je tvrtkama riječ, nije poznato, jer su imena u dokumentu zacrnjena

Amerikanci su imali informacije da njemačko poduzeće od studenog 2005. godine pokušava prodati testne komore koje se mogu koristiti za ispitivanje raketnih sustava. Amerikanci zabranjuju Nijemcima izvoz u Iran, no to se radi preko lažiranih kupoprodajnih papira hrvatskih, rumunjskih ili ruskih poduzeća, piše Novi list. Hrvatsko poduzeće je 2007. godine u papirima navelo prodaju komora Tadžikistanu. No to je bila lažna destinacija, a komore su završile tamo gdje su i trebale – u Iranu.

Nadalje, u dopisu se traži od veleposlanstva SAD-a u Berlinu da stupi u kontakt s njemačkim diplomatima i vladom da bi se spriječio daljnji tok sredstava prema Iranu.

Je li objavljeni dokument vjerodostojan, nije poznato, no Tadžikistan se i ranije spominjao u Hrvatskoj, i to u dopisima Ministarstva obrane početkom 2000-ih, kao destinacija u koju će se isporučiti dijelovi sustava S-300 iz Hrvatske.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još