VIJEĆE SIGURNOSTI UN-A

Vilović pozdravio izvješće Brammertza

06.12.2010 u 20:30

Bionic
Reading

Stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u, veleposlanik Ranko Vilović, u ponedjeljak je u raspravi u Vijeću sigurnosti UN pozdravio izvješće glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, koji je uglavnom pozitivno ocijenio suradnju Hrvatske, posebno "otvaranje novih pravaca" u istrazi nestalih topničkih dnevnika iz Oluje.

"Hrvatska ostaje snažno opredijeljena za neupitnu suradnju s Haaškim sudom, za punu provedbu svih naloga i odluka suda kao i puno udovoljavanje zahtjevima za pravnu pomoć ureda tužitelja. Hrvatska je do danas u cijelosti ispunila 883 takva zahtjeva, a samo jedan zahtjev, vezan uz predmet Gotovina i ostali, po ocjeni tužitelja, djelomičbno je ispunjen", rekao je Vilović.

On je kazao kako je u cilju ispunjenja tog zahtjeva vlada osnovala posebnu radnu skupinu koja vodi administrativnu istragu o nestalim vojnim dokumentima iz operacije Oluja.

Vilović je izrazio priznanje Brammertzu za ocjenu da Hrvatska uglavnom ispunjava zahtjeva njegovog ureda.

Glede Brammertzove ocjene o "nedosljednostima" u zadnja tri izvješća radne skupine, on je "potvrdio snažnu predanost nadležnih hrvatskih vlasti da nastave rad i dodatno razjasne ta pitanja, uključujući i otvaranje novih pravaca istrage, koje je predložio ured tužitelja".

On je također zahvalio na potpori koju su članice Vijeća sigurnosti UN izrazili u raspravi za napore radne skupine hrvatske Vlade na istrazi nestalih dokumenata.

Vilović je poseban naglasak stavio na odluku Raspravnog vijeća I., od 26. srpnja, kojom je nakon pažljivog razmatranja odbijen zahtjev Tužiteljstva da naloži Hrvatskoj predaju dokumenata, zbog ozbiljne sumnje u mogućnost Hrvatske da uopće predoči te dokumente.

"Uz puno poštovanja za odluku raspravnog vijeća I, Hrvatska je snažno predana nastavku istrage i poduzimanju svih raspoloživih mjera kako bi razjasnila tu stvar", rekao je Vilović.

Također ja naglasio važnost jačanja suradnje hrvatskog pravosuđa s ICTY-em radi procesuiranja optuženih za ratne zločine pred domaćim sudovima.

Predstavnica SAD-a u Vijeću sigurnosti u raspravi je izrazila "priznanje naporima Hrvatske za ispuni svoje obveze prema ICTY-u, posebno akcije radne skupine na istraživanju novih pravaca, kako bi locirala ili utvrdila gdje su nestali vojni dokumenti".

"Mi pozivamo na nastavak tih napora", istakla je.

Britanski predstavnik izrazio je priznanje potezima koje sada poduzimaju "Srbija i Hrvatska".

"Pozivamo obje države da maksimaliziraju koherentne i brze napore u svim nadležnim državnim ministarstvima, kako bi osigurali dokumente i pristup svjedocima, da riješe nedosljednosti i privedu bjeguncce pravdi u najskorije moguće vrijeme", rekao je Grant, najavljujući pozorno britansko praćenje tih napora.

Austrija, Bosna i Hercegovina, Turska i druge članica Vijeća sigurnosti UN pozdravile su napore Hrvatske u suradnji s Haaškim sudom.