SPORNO OPOREZIVANJE

Pomorci prijete povlačenjem novca iz banki

17.02.2009 u 20:14

Bionic
Reading

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) preporučit će svojim članovima da povuku novac iz domaćih banaka ako se ne riješe problemi koji, kako ističe, proistječu iz odredaba pravilnika o oporezivanju pomoraca

Tajnik SPH Predrag Brazzoduro tvrdi na internetskim stranicama tog sindikata kako pomorci ne mogu uživati ista prava kao ostali građani te da bi ih zbog toga država trebala drukčije tretirati.
Ističe da bi se u broj dana koje pomorac provede na brodu trebali uračunati i dani puta do broda, bolovanje i izobrazba.

Po tom pravilniku, pomorac mora biti najmanje 183 dana u godini na brodu kako bi bio oslobođen plaćanja poreza. SPH ističe da većina pomoraca ove godine zbog ritma boravka na brodu te recesije neće provesti potrebna 183 dana na brodu, piše Hina.

Problemi pri podnošenju poreznih prijava pomoraca pojavljuju se i zbog nedovoljno jasno utvrđenih stajališta o mogućnosti plaćanja poreza u više rata, o čemu odlučuju ispostave porezne uprave u mjestima u kojima pomorci imaju prebivalište.

SPH traži da ovlaštena državna tijela prihvate zahtjeve pomoraca o izmjenama pravilnika o oporezivanju te da se hitno riješe otvorena pitanja vezana uz prijavu poreza pomoraca za proteklu godinu.
SPH procjenjuje da hrvatski pomorci u domaćim bankama u godini drže više od 400 milijuna eura.