OBRANA IVICE BAČIĆA

'Nisam se ništa dogovarao s Rončevićem'

02.12.2010 u 12:39

Bionic
Reading

Suđenje u slučaju Kamioni pri samom je kraju. Drugooptuženi Ivica Bačić iznio je danas svoju obranu u kojoj tvrdi da nije postojao prethodni dogovor između njega i prvooptuženog bivšeg ministra Berislava Rončevića da MORH kupi Ivecove kamione

'Poričem da je postojao bilo kakav prethodni dogovor između mene i ministra i da je bilo koja tvrtka favorizirana za posao. Osporavam da sam prekršio svoje ovlasti ili oštetio državu. Svi moji postupci temeljili su se na preporuci stručnih službi i sve sam radio prema uputama nadređenih i u okviru zakona', rekao je Bačić u svojoj obrani na Županijskom sudu u Zagrebu.

Odbacio je optužbe prema kojima je oštetio državu za 10,2 milijuna kuna, jer je s Rončevićem izravnom pogodbom kupio skuplje i nekvalitetnije Ivecove kamione. Tvrdi da se njihova odluka temeljila na prijedlozima Službe za razvoj, opremu i modernizaciju te Uprave za logistiku.

Bačić kaže da je u dokumentima na temelju kojih su donijeli odluku stajalo kako jedino Iveco i Mercedes zadovoljavaju NATO standarde s time da je Mercedes bio znatno skuplji od Iveca. Tvrdi kako nije znao da je MORH testirao kamione tvrtke MAN koji su dobili zadovoljavajuću ocjenu, a bili su jeftiniji od Ivecovih za 10,2 milijuna kuna.

Bačić je potvrdio da mu je Rončević naložio da razgovara s predstavnicima Iveca, ali samo da bi ih pitao mogu li ostati pri istoj cijeni ako kupe manji broj vozila. 'Tada nisam znao da će posao biti sklopljen s Ivecom te da su oni jedini odabrani ponuđač', rekao je Bačić.

'Sve sam radio po nalogu nadređenih - državnog tajnika Mate Rabotega i ministra Rončevića, a nijednu zadaću nisam mogao odbiti', zaključio je Bačić svoju obranu.

Za sutra su predviđene završne riječi tužiteljstva, a zatim i obrane, a presuda se očekuje već sljedeći tjedan.