RONČEVIĆEVA OBRANA

'Priznajem, MORH mi je bio nerazumljiv i nejasan'

01.12.2010 u 12:08

Bionic
Reading

Suđenje u aferi 'kamioni' ušlo je u samu završnicu u kojoj je prvooptuženi, bivši ministar obrane Berislav Rončević, iznio svoju obranu. Tvrdi da mu je jedini cilj bio zadovoljiti standarde NATO-a

'Imenovan sam ministrom krajem 2003. godine i obilan sustav MORH-a, priznajem, bio mi je nerazumljiv i nejasan', započeo je Rončević svoju obranu i rekao da je radio sve da bi Hrvatska bila primljena u savez NATO te da su se svi ponašali kao da su već u NATO-u.

'U materijalnom i financijskom poslovanju kupovali smo samo NATO perspektivno', rekao je Rončević.

Bivši ministar obrane tvrdi da je kasno saznao za postupak nabave spornih kamiona, sredinom prosinca 2004: 'Da se natječaj mora poništiti, rekla mi je načelnica odjela za nabavu Ojdana Žužul i u prvom trenu nisam znao o čemu se radi. Rekao sam joj da postupi po zakonu.'

Rončević je objasnio da je bio i pod pritiskom načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića, koji je inzistirao da se kamioni nabave što prije. Bivši ministar obrane tvrdi da je tada sazvao sastanak s državnim tajnikom Matom Rabotegom i drugim suradnicima, koji su ga izvijestili o čemu se zapravo radi.

'Raboteg mi je rekao da postoji opasnost da dobijemo lošu ocjenu NATO-a ako ne nabavimo kamione', rekao je Rončević pa dodao: 'Strahovao sam da ćemo se osramotiti kao država.'

Bivši ministar tvrdi da je naložio suradnicima da izvide što mogu učiniti u tako kratkom roku jer se bližio kraj godine. Na koncu je odlučeno da se ide u izravnu pogodbu za nabavu kamiona za što je Rončeviću zeleno svjetlo, tvrdi, dala i pravna služba. 'Rekao sam da je moja obaveza pokušati kupiti kamione jer sam shvatio značaj partnerskih ciljeva i nisam htio dopustiti sramotu da se u mom mandatu prekinu pristupni pregovori s NATO savezom, a od predsjednika Stjepana Mesića dolazila je kritika da je materijalno stanje vojske loše i da se zna tko je za to odgovoran. Zato nisam htio da proračunska sredstva za 2004. godinu ostanu nepotrošena.' - rekao je Rončević.

U svojoj je obrani Rončević ustvrdio da se 22. prosinca 2004. ponovo sastao s drugooptuženim Ivom Bačićem, Ojdanom Žužul, načelnikom za modernizaciju Slavenom Zdilarom i državnim tajnikom Matom Rabotegom koji su ga, tvrdi, dokumentima uvjerili da je ponuda Eurokamiona najbolja pa je 28. prosinca potpisao ugovor: 'Tražio sam da mi se pojasni situacija i rečeno mi je da j iz tablice sve vidljivo. Na tablici je već bio zaokružen Eurokamion a prema dokumentu Centra za vozila Hrvatske, oni su bili najbolje rješenje. Mislim da mi je Zdilar to obrazlagao, i zaključio sam da je Eurokamion najbolji.'

'Niti lipa nije potrošena preko proračuna! Potrošilo se samo za ono što nam je bilo potrebno za osvarenje partnerskih ciljeva za NATO', ponovio je Rončević i tvrdio da nije zlorabio svoj položaj i ovlasti kako ga se tereti i da je sve informacije dobivao od suradnika.

Kaže da je iz potvrde Centra za vozila Hrvatske zaključio da vozila MAN-a nisu dovoljno dobra, a nije znao da su ta vozila testirana i u MORH-u. Što se tiče inspektora HV-a Joze Miličevića koji je donio za njega nepovoljan nalaz, Rončević kaže da je njegov nalaz nezakonit jer ga nije odobrio ministar te da je Državna revizija također analizirala nabavu istih kamiona 2005. godine i da nije pronašla ništa nezakonito. Također, tvrdi, da nakon nalaza nije degradirao Miličevića nego da je čak dobio više zadataka.

'Dva puta sam bio u Afganistanu i ne znamznate li to, ali loša oprema može značiti da su hrvatski vojnici mrtvi', zaključio je dramatično Rončević, dodavši da je svoje dužnosti obavljao savjesno i po zakonu.Sutra obranu iznosi drugooptuženi Bačić nakon čega bi trebale uslijediti završne riječi tužiteljstva a zatim i obrane. Presuda bi mogla biti donesena slijedećeg tjedna.