STRAVA KOD OSIJEKA

Bez noge sat i pol krvario u minskom polju

17.02.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Gotovo sat i pol izvlačili su teško ozlijeđenog Nuragu Sejdinovića (48) iz Tvrđavice kod Osijeka koji je, hodajući miniranom šumom, stao na minu i ostao bez potkoljenice, javlja 24 sata

Prema izjavama očevidaca, teško stradali muškarac i njegov bratić Hamdija (56) išli su skupljati drva, koja su, navodno, neovlašteno odvozili iz šume i preprodavali da prežive. Na ulazu u šumu stoji vidljiv znak upozorenja zbog opasnosti od mina, no mnogi mještani Tvrđavice već se godinama oglušuju na to.

Kad je Hamdija začuo prasak i bratića kako zapomaže: 'Ode mi noga', otrčao je do njega i vidio da mu je mina raznijela potkoljenicu. Odmah je otišao sam po hitnu pomoć, koja je stigla brzo, ali se nisu usudili ići po njega zbog mina.

Ležeći u šumi bez noge i krvareći iz druge koju su ozlijedili geleri, Nuraga je izgubio dosta krvi, otkriva 24 sata.

'Policija je dobila dojavu o eksploziji u 9.30 sati od djelatnika hitne. Izvlačenje ranjenog je potrajalo zbog miniranog područja u koje su nedozvoljeno ušli.

Pretpostavljamo da je ozlijeđeni stao na tzv. paštetu', kazala je glasnogovornica osječko-baranjske policije Edita Roterbauer.

Naselje Tvrđavica svega je nekoliko kilometara od Osijeka. U blizini toga mjesta prije nekoliko godina smrtno je stradao jedan ribič.

Oporbeni zastupnici iz Osijeka nedavno su prozvali aktualnu vlast jer je hrvatska misija u Bruxellesu propustila od Europske komisije zatražiti pomoć za razminiranje, zbog čega Hrvatska nije ušla u program protuminskih aktivnosti EU za razdoblje od 2008. do 2013.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija odbacili su takve optužbe pravdajući se da su neovisni stručnjaci, zahvaljujući uspješnim rezultatima na dosadašnjem razminiranju, procijenili da Hrvatska više ne pripada skupini minama najugroženijih država.

Kakva je doista situacija, najbolje govore podaci da je još uvijek 955 četvornih kilometara Hrvatske pokriveno minama. Nastavi li se s dosadašnjim tempom razminiranja, Hrvatska će biti čista od mina tek za 80 godina.