Crna kronika VELIKI MAESTRO

Komak optužio Matanovića za traženje mita

Direktor Osječke pivovare Ivan Komak ponovio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu optužbe da ga je bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Josip Matanović tražio mito kako bi ubrzao postupak poništenja pretvorbe pivovare i kako mu se ne bi umanjio vlasnički udio u tvrtki u kojoj je u međuvremenu postao većinski vlasnik

ZAGREB - Svjedočeći u postupku 'veliki maestro', Komak je kazao da ga je Matanović tražio 15 do 20 posto od ukupnog iznosa na koji je pivovara procijenjena, no, on mu taj iznos nije želio dati pravdajući se da nema novca.

Umjesto mita Komak je Matanovića prijavio USKOK-u, ali i državnim dužnosnicima koji su bili nazočni nekim sastancima u Fondu.

Na sastanku gdje je Matanovića prvi put prozvao zbog mita, uz predsjednika Fonda Grgu Ivezića, bili su potpredsjednik Vlade Damir Polančec te državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Ivica Buconjić.

"Buconjiću sam rekao da je Matanović tražio novac, a ne znam da li sam to još nekome rekao", kazao je Komak, dodajući da je zapisnik s tog sastanka naknadno tražio i USKOK.

Inače, Komak se prisjetio da je problema s Osječkom pivovarom imao i prije nego što ga je Matanović tražio mito.

Prvu osnivačku skupštinu iz 1993., tvrdi, tadašnji dioničari nisu mogli registrirati na sudu jer je predsjedniku Trgovačkog suda u Osijeku zaprijetio Branimir Glavaš, koji je navodno bio zainteresiran za Pivovaru.

Matanovićeva obrana prigovorila je Komakovom iskazu, ističući da će zbog njegove lažne prijave i današnjeg svjedočenja podići kaznenu prijavu.

Inače, riječ je o dijelu optužnice koja se odnosi jedino na Matanovića, a ne i na ostale dužnosnike Fonda ili osobe koje su zajedno s njima optužene za primanje i davanje mita, zlouporabe položaja i ovlasti te poticanje na ta kaznena djela.

Osim Komaka, svjedočili su i javni bilježnik Nikola Tadić te Branko Šipura, koji je unatoč činjenici da je jedno vrijeme bio predsjednik nadzornog odbora Osječke pivovare tvrdio da o ničemu ništa ne zna.

Suđenje se saslušanjem novih svjedoka nastavlja sutra.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još