VJEŠTACI PROTIV RONČEVIĆA

'MORH nam je otežavao vještačenje'

24.11.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Vještaci Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i državnom tajniku Ivi Bačiću rekli su da im je Ministarstvo obrane otežalo posao jer im nije ustupilo sve potrebne podatke u vezi s nabavom kamiona iz 2004. godine

Vještak Zdravko Bukljaš predstavio je vještačenje zasnovano na usporedbi svih ponuda i zahtjeva MORH-a u natječaju za kupnju bojnih vozila iz 2004. godine.

Bukljaš je rekao kako osim natječajne dokumentacije u Ministarstvu obrane nisu mogli dobiti ni odgovore na dodatna pitanja: 'Umjesto da nam olakša posao, MORH nam je otežavao.'

Bukljaš je objasnio kako Iveco nije zadovoljio pet uvjeta MORH-a jer u svojoj ponudi nije naveo potrebne podatke, dok je tvrtka MAN imala zadovoljena tri od pet kriterija. Primjerice, kako je MORH inzistirao na NATO standardu prema kojem kamioni moraju moći koristiti gorivo tipa F34, Iveco u ponudi nije naveo imaju li njihovi kamioni tu mogućnost, dok je MAN naveo da njihova vozila gorivo F34 mogu koristiti 'kratkotrajno ili neophodno'.

Podsjetimo, MORH je nakon poništavanja natječaja izravnom pogodbom ipak izabrao Ivecova vozila koja su 10,2 milijuna kuna skuplja od vozila tvrtke MAN te je zbog sumnje u namjerno namještanje na štetu državnog proračuna i podignuta optužnica protiv ministra Rončevića i tajnika Bačića.

Odvjetnici Ivo Farčić i Krešimir Vilajtović tražili su dodatno vještačenje jer tvrde da vještaci nisu imali sve potrebne podatke, no sud je to odbio. Odvjetnik Farčić rekao je da je razočaran ovim nalazom vještaka jer se, kaže, služi činjenicama poništenog natječaja.

Suđenje se nastavlja 1. prosinca iznošenjem obrana, a završne riječi predviđene su za 3. i 6. prosinca.