Crna kronika KRUŽNA PREVARA U DONJEM MIHOLJCU

Istraga protiv devet osoba zbog utaje poreza

Istražni sudac osječkoga Županijskog suda donio je rješenje o provođenju istrage protiv devet fizičkih osoba i jedne pravne osobe zbog osnovane sumnje da su počinile više kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, utaje poreza, krivotvorenja isprave, a dvjema osobama određen je pritvor od mjesec dana, izvijestio je sud na internetskim stranicama

U priopćenju za javnost navodi se kako se osumnjičenike tereti da su kaznena djela počinili radi izbjegavanja djelomičnog plaćanja poreza i da su, koristeći fiktivne račune tvrtki, ostvarili pravo na odbitak pretporeza te tako oštetili državni proračun 'u većem iznosu'.

U istražnom zahtjevu navodi se kako se osnovano sumnja da su se prvoosumnjičena 39-godišnjakinja, kao vlasnica obrta, i drugoosumnjičeni 37-godišnjak, protiv kojih je valpovačko Općinsko državno odvjetništvo predložilo određivanje pritvora, te trećeosumnjičeni 49-godišnjak, kao direktor osumnjičenog trgovačkog društva, uz pomoć ostalih osumnjičenika, u nakani da neplaćanjem poreza tom trgovačkom društvu i prvoosumnjičenici pribave znatnu protupravnu imovinsku korist, koristili pravom na predporez po fiktivnim računima iako nije bilo stvarne isporuke robe.

Za ta kazena djela terete se dva 34-godišnjaka, 41-godišnjak, 38-godišnjak i 26-godišnjak te 39-godišnjakinja, a sumnjiči ih se da su sudjelovali u tzv. 'kružnoj prevari', to jest da su međusobno razmjenjivali fiktivne račune i prilagali ih prijavi poreza.

Na taj je način, na štetu državnog proračuna, prvoosumnjičenici pribavljena protupravna imovinska korist oko 385.800 kuna, trgovačkom društvu oko 416.500 kuna, a petoosumnjičeniku protupravna imovinska korist oko 36.840 kuna.

Osnovano se sumnja da su se prvoosumnjičena 39-godišnjakinja i šestoosumnjičena 39-godišnjakinja dogovorile o sprječavanju provedbe rješenja Porezne ispostave u Donjemu Miholjcu radi naplate poreznog duga od prvoosumnjičenice od 335.300 kuna. Tereti ih se da je, bez stvarne kupoprodaje, prvoosumnjičenica prepisala na šestoosumnjičenicu svoju cjelokupnu imovinu, čime su onemogućile provedbu spomenutog rješenja i za tu svotu oštetile državni proračun.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još