ZBOG ZAŠTITE SVJEDOKINJA

Suđenje ginekolozima pomiče se na prosinac

05.11.2010 u 10:20

Bionic
Reading

Suđenje sedmorici ginekologa, koji su optuženi za počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno za poticanje na njihovo izvršenje, počelo je na varaždinskom Općinskom sudu, ali bez nazočnosti javnosti koja će biti isključena tijekom cijele glavne rasprave

Tako je odlučila sutkinja Marina Mavriček, a na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva te braniteljice petookrivljenog Pave Perkovića. I odvjetnici ostalih okrivljenika, koji se nalaze u pritvoru, izuzev trećeokrivljenog Aleksandra Jukića, složili su se s isključivanjem javnosti, osim branitelja četvrtookrivljenog Zorana Pitnera, bivšeg voditelja Odjela za ženske bolesti i porodništvo.

'Javnost će biti isključena zbog osobnog i obiteljskog života sudionika u postupku', kratko je rekla sutkinja Mavriček objašnjavajući razlog isključivanja javnosti, nakon čega su veliku raspravnu dvoranu morali napustiti brojni novinari i ostala zainteresirana javnost. Za razliku od njih, fotoreporteri nisu mogli ni ući u veliku raspravnu dvoranu, jer im je fotografiranje bilo dopušteno samo ispred zgrade suda te u njezinom hodniku.

TRŠINSKI PONUDIO OSTAVKU

Iz principijelnih i moralnih razloga, kao što je i najavio, ravnatelj varaždinske Opće bolnice Dubravko Tršinski ponudio je ostavku bolničkom Upravnom vijeću koje ju nije prihvatilo.

Iako je također bilo najavljivano, otkaze zasad nisu dobila ni trojica optuženih ginekologa varaždinske Opće bolnice, već su prijavljeni na minimalnu plaću koju ne primaju. Međutim, budu li osuđeni, Tršinski najavljuje otkaze.

Sve kontroverze oko tog postupka zacijelo neće biti otklonjene, bez obzira na ishod suđenja i dvojbe o utemeljenosti zatvaranja postupka za javnost zbog zaštite svjedokinja.

Tako, primjerice, dio javnosti bezrezervno podupire rad policije i Državnog odvjetništva u tom slučaju, dok dio u lokalnim glasilima piše pisma podrške liječnicima, pitajući se zašto se moguće nezakonitosti u zdravstvu počelo raščišćavati upravo u Varaždinu, i to na takav drastičan način, premda postoje podaci koji ukazuju na još spornije slučajeve u drugim sredinama koje nitko ne dira.

Suđenje ginekolozima, koje je prema žurnom postupku počelo svega 15-ak dana od njihovog uhićenja u sklopu operativne akcija Ordinacija, nastavit će se u ponedjeljak i utorak, a nakon toga tek u prosincu!

Najavila je to Tanja Novak Premec, glasnogovornica varaždinskog Općinskog suda, osvrćući se na početak glavne rasprave s koje je isključena javnost.

Prvog dana suđenja, kako je pojasnila, okrivljeni će biti upoznati s optužnim aktom, nakon čega će se očitovati o krivnji, a zatim slijedi dokazni postupak tijekom kojeg će se saslušati svjedoci, odnosno pacijentice čiji broj nije poznat, ali se nagađa da bi ih moglo biti nekoliko desetaka. Uz to, kako doznajemo, preslušat će se snimke razgovora mobilnim telefonima, a vrlo vjerojatno će se zatražiti i sudsko-medicinsko vještačenje koje će zatražiti branitelji okrivljenika koji danas nisu željeli komentirati slučaj.

Razlog što će se suđenje nastaviti u prosincu, kako doznajemo, je taj što nema slobodnih termina za suđenje. Bude li tako, šestero ginekologa bit će produljen jednomjesečni pritvor.