NAKON DEVET MJESECI SUĐENJA

Sutra presuda za ubojstvo Ive Pukanića

02.11.2010 u 14:30

Bionic
Reading

Nakon devet mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu sutra će biti objavljena presuda šestorici optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića za koje USKOK tereti Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul presudu će objaviti u 10 sati, uz pojačane mjere osiguranja i velik interes medija.

Ivo Pukanić, jedan od najeksponiranijih novinarskih imena u Hrvatskoj, ubijen je 23. listopada 2008. eksplozivnom napravom skrivenom u skuteru na parkiralištu pokraj redakcije tjednika 'Nacionala' koji je utemeljio. Kao kolateralna žrtva tada je poginuo njegov suradnik Niko Franjić, a ozlijeđene su još dvije osobe.

No, USKOK je pred kraj suđenja proširio optužnicu ističući da su članovi navodne zločinačke organizacije planirali ubojstva Hrvoja i Novice Petrača.

USKOK tvrdi da je Pukanićevo ubojstvo organizirano kako bi ga se onemogućilo da u medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi saznanja o djelovanju kriminalnih grupa. Zločinačku skupinu koja ga je likvidirala navodno je u Srbiji u prvoj polovici 2008. organizirao Sreten Jocić koji je za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura. Za vezu između Jocića i neposrednih izvršitelja optužen je njegov kum Slobodan Đurović.

U završnom govoru zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić zatražio je najveću zakonsku kaznu od 40 godina zatvora za sve optuženike, ustvrdivši da je to bio najnasilniji čin u povijesti Hrvatske i zločin protiv novinarske riječi i demokracije. Optuženici su pak zanijekali krivnju, a njihove su obrane ustvrdile da USKOK nije dokazao postojanje zločinačke organizacije.

Na suđenju koje je počelo 3. veljače provedena su brojna vještačenja, pregledane snimke, razgovori i sms poruke optuženika ali i ubijenog Pukanića te su ispitani mnogi svjedoci. Uz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića i poduzetnika Ratka Kneževića koji je ustvrdio da iza ubojstva stoji crnogorska duhanska mafija medijsku je pažnju privuklo i nedavno svjedočenje zagrebačkog policajca Nenada Šipušića. On je, naime, potvrdio da mu je Amir Mafalani najavio zločin ali da mu nije rekao gdje će se dogoditi i tko će biti žrtva ili počinitelj pa on to nije prijavio nadređenima.

Osim zagrebačkog suđenja zbog Pukanićevog ubojstva vodi se i postupak pred sudom u Beogradu gdje su na optuženićkoj klupi Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović.