Crna kronika NAKON DEVET MJESECI SUĐENJA

Sutra presuda za ubojstvo Ive Pukanića

Nakon devet mjeseci suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu sutra će biti objavljena presuda šestorici optuženih za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića za koje USKOK tereti Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Ivane Kršul presudu će objaviti u 10 sati, uz pojačane mjere osiguranja i velik interes medija.

Ivo Pukanić, jedan od najeksponiranijih novinarskih imena u Hrvatskoj, ubijen je 23. listopada 2008. eksplozivnom napravom skrivenom u skuteru na parkiralištu pokraj redakcije tjednika 'Nacionala' koji je utemeljio. Kao kolateralna žrtva tada je poginuo njegov suradnik Niko Franjić, a ozlijeđene su još dvije osobe.

No, USKOK je pred kraj suđenja proširio optužnicu ističući da su članovi navodne zločinačke organizacije planirali ubojstva Hrvoja i Novice Petrača.

USKOK tvrdi da je Pukanićevo ubojstvo organizirano kako bi ga se onemogućilo da u medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi saznanja o djelovanju kriminalnih grupa. Zločinačku skupinu koja ga je likvidirala navodno je u Srbiji u prvoj polovici 2008. organizirao Sreten Jocić koji je za Pukanićevo ubojstvo platio 1,5 milijuna eura. Za vezu između Jocića i neposrednih izvršitelja optužen je njegov kum Slobodan Đurović.

U završnom govoru zamjenik ravnatelja USKOK-a Slobodan Šašić zatražio je najveću zakonsku kaznu od 40 godina zatvora za sve optuženike, ustvrdivši da je to bio najnasilniji čin u povijesti Hrvatske i zločin protiv novinarske riječi i demokracije. Optuženici su pak zanijekali krivnju, a njihove su obrane ustvrdile da USKOK nije dokazao postojanje zločinačke organizacije.

Na suđenju koje je počelo 3. veljače provedena su brojna vještačenja, pregledane snimke, razgovori i sms poruke optuženika ali i ubijenog Pukanića te su ispitani mnogi svjedoci. Uz krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića i poduzetnika Ratka Kneževića koji je ustvrdio da iza ubojstva stoji crnogorska duhanska mafija medijsku je pažnju privuklo i nedavno svjedočenje zagrebačkog policajca Nenada Šipušića. On je, naime, potvrdio da mu je Amir Mafalani najavio zločin ali da mu nije rekao gdje će se dogoditi i tko će biti žrtva ili počinitelj pa on to nije prijavio nadređenima.

Osim zagrebačkog suđenja zbog Pukanićevog ubojstva vodi se i postupak pred sudom u Beogradu gdje su na optuženićkoj klupi Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još