MATANIĆEVE ZAVRŠNE RIJEČI

'Perković me vrbovao uoči ubojstva Pukanića'

27.10.2010 u 11:49

Bionic
Reading

Prvooptuženi za ubojstvo Ive Pukanića, Robert Matanić, otkrio je danas da ga je uoči ubojstva vrbovao Saša Perković, savjetnik predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost, da radi za SOA-u. Matanić tvrdi da je ubojstvo Ive Pukanića naručeno iz Zagreba

U tom su vrbovanju, tvrdi Robert Matanić, sudjelovali i Josip Perković (šef jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi, otac Saše Perkovića) te Mladen Frlan iz SOA-e.

Matanić je istaknuo da je Ivo Pukanić 'dobro poznavao stvari i da ih je bio spreman razotkriti, a ubijen je jer je mogao povezati nekoga iz vrha vlasti s kriminalom većih razmjera'. Također je naveo i da su ga Josip i Saša Perković te Mladen Frlan vrbovali ljeto prije ubojstva da radi za SOA-u te da on ne zaslužuje biti žrtva dnevnopolitičkih obračuna.

'Ministar Tomislav Karamarko uporno zataškava mnoge stvari, a pitam se zašto je tako brzo demantirao naše poznanstvo, kao da misli da su umrli svi koji su za to znali', kazao je Matanić.

Na kraju je dodao da je ubojstvo Ive Pukanića naručeno iz Zagreba preko posrednika u Srbiji. Izrazio je kajanje zbog iskaza koji je dao 22. prosinca 2008. jer je ispao, kako je rekao, naivan.

Šestorica optuženih - Robert Matanić, Luka Matanić, Amir Mafalani, Željko Milovanović (sudi mu se u odsutnosti), Bojan Gudurić i Slobodan Đurović - posljednjeg dana suđenja imali su priliku pred sudskim vijećem iznijeti svoje završne govore. Priliku za to iskoristila su tek prva trojica od navedenih, dok su se ostali, izuzev Milovanovića koji je odsutan, složili sa završnim riječima svojih branitelja i nisu imali što za dodati.

Svi su još jednom ponovili da se ne osjećaju krivima za ono što im se po optužnici stavlja na teret. Luka Matanić smatra u prvom redu da mu u prilog ne idu dvije stvari - isto prezime koje ima i prvooptuženi Robert te činjenica da je iz istog mjesta u Lici kao i krunski svjedok Tomislav Marijanović.

Ponovio je da je sve do ubojstva vodio uredan i normalan život, radio do 16 sati, a potom išao doma. Amir Mafalani kaže da je USKOK poslao poruku 'ako mislite prijaviti ubojstvo, nemojte to učiniti jer će tužiteljstvo za vas svakako tražiti 40 godina zatvora'.

Nakon osam mjeseci suđenje za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića privedeno je kraju, a presuda će biti izrečena u srijedu 3. studenog u deset sati na Županijskom sudu u Zagrebu.