POTICANJE NA KONZUMACIJU

Vlasnik kafića ubio maloljetnika alkoholom

11.02.2009 u 20:30

Bionic
Reading

U Berlinu je u srijedu počelo suđenje vlasniku kafića jer je prije dvije godine 16-godišnjeg gosta, kladeći se tko može više popiti, poticao da pije alkoholna pića zbog čega je maloljetnik umro od posljedica trovanja alkoholom

BERLIN - "Ja sam odgovoran za njegovu smrt i moj postupak se ne može ničim opravdati", stoji u priopćenju optuženog ugostitelja turskog podrijetla, koje je na početku suđenja pročitala njegova odvjetnica. Dvadesetosmogodišnji Aytac G. osim toga je iskazao žaljenje što je 16-godišnjeg učenika izazvao na natjecanje u ispijanju alkohola.

Državno je odvjetništvo optužilo ugostitelja za nanošenje teških tjelesnih ozljeda sa smrtnim posljedicama. Optuženik i žrtva su se prije dvije godine u ugostiteljevu kafiću kladili tko može više popiti, a tijekom "natjecanja" 16-godišnji Lukas W. popio je 45 tekila te je s 4,4 promila prevezen u bolnicu gdje je pao u komu te je nakon pet tjedana umro. Aycan G. tijekom oklade nije pio tekilu, nego mu je čitavo vrijeme uglavnom točena voda.

Ugostitelj iz berlinske četvrti Charlottenburga se, osim toga, optužen da je između 2005. i 2007. u 173 slučaja točio alkohol maloljetnicima.

Bude li osuđen, prijeti mu kazna od najmanje tri godine zatvora.

Smrt 16-godišnjeg Lukasa W. potaknula je javnu raspravu o opasnosti od prakse tzv. "all you can drink" ponuda ugostiteljskih objekata koja omogućuje neograničeno pijenje alkohola za određenu svotu. Ta praksa, koja uglavnom privlači mlađe konzumente, u međuvremenu je zabranjena, ali državne ustanove koje prate pojave ovisnosti u mladih, unatoč općem smanjenju pijenja alkohola u mladih, i dalje bilježe opasan trend tzv. pijanstva do granice kome.