SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN U LOVASU

Majke svjedočile o ubojstvu svojih sinova

25.10.2010 u 15:40

Bionic
Reading

Mještanka Lovasa Ana Kuzmić u ponedjeljak je, svjedočeći u nastavku suđenja četrnaestorici optuženih za ratni zločin u Lovasu 1991., prvooptuženog Ljubana Devetaka navela kao čovjeka po čijoj su zapovijedi ubijani civili, dok je svjedokinja Marija Balić drugooptuženog Milana Devčića označila kao jednog od ljudi koji su rukovodili događajima u selu nakon upada srbijanskih snaga

Ispitane videovezom iz Županijskog suda u Vukovaru, obje svjedokinje optužbe u nastavku dokaznog postupka pred sudskim Vijećem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu ustvrdile su kako su njihovi sinovi, Luka Balić i Slavko Kuzmić, bili zarobljeni u seoskoj zadruzi te potom ubijeni u minskom polju.

'Tko je moga sina ubio ja to ne mogu reći jer vidjela nisam, a čula sam da je ubijen na minskom polju 18. listopada', navela je Ana Kuzmić te dodala kako su svi seljani pričali da je Devetak glavni u selu.

Marija Balić kazala je kako je Devčića vidjela u danima nakon što joj je sin ubijen te da je on tada govorio 'da će sve popaliti i poubijati'. O smrti sina ju je, kako je rekla, obavijestio susjed Željko Somborac koji je s njime bio zarobljen i potom natjeran u minsko polje, ali je preživio.

Ispitivanjem svjedokinja Kuzmić i Balić započeta je serija saslušanja svjedoka planirana za listopad, koja bi trebala biti nastavljena sljedećih dana do kraja tjedna. Suđenje za zločine u Lovasu počelo je 17. travnja 2008., nakon što je srbijansko državno odvjetništvo za ratne zločine optužilo 14 osoba da su kao pripadnici JNA, lokalne teritorijalne vlasti i paravojne postrojbe 'Dušan Silni' u listopadu 1991. počinili ratni zločin nad 70 civila u tom mjestu.

Za ratne zločine optuženi su pripadnici tadašnje lokalne vlasti u Lovasu Ljuban Devetak, Milan Devčić, Milan Radojčić i Željko Krnjajić, pripadnici bivše JNA Miodrag Dimitrijević, Darko Perić, Radovan Vlajković i Radisav Josipović, te pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' Jovan Dimitrijević, Saša Stojanović, Dragan Bačić, Zoran Kosijer, Petronije Stevanović i Aleksandar Nikolaidis.

Po optužnici, Ljuban Devetak je u početku listopada 1991., zajedno s pripadnicima stranke Srpske narodne obnove koju je vodio Mirko Jović, u Šidu i Novoj Pazovi osnovao postrojbu od 60 dobrovoljaca, u nakani da napadne selo Lovas, naseljeno pretežito hrvatskim stanovništvom. Napad je izveden 10. listopada 1991., kad su u rano jutro optuženici upali u selo i nekoliko sati nasumce otvarali vatru, bacali bombe na kuće te ubijali civile u kućama i po ulicama.

Kako se dodaje u optužnici, teritorijalna vlast je, s Devetakom na čelu, 17. listopada naredila da se svi muškarci u dobi od 18 do 65 godina okupe ispred zgrade Zemljoradničke zadruge, čemu se odazvalo njih 70-ak. Taj i sljedeći dan pripadnici postrojbe 'Dušan Silni' okrutno su fizički zlostavljali oko 20 zatvorenih civila, a 18. listopada skupinu od oko 50 mještana Lovasa natjerali su u minsko polje, gdje je poginulo 20 i ranjeno 12 civila.