SLUČAJ LAPTHORNE

Iskaz Australke, pretjeran ali istinit?

11.02.2009 u 13:08

Bionic
Reading

Iskaz Australke Amber, jedne od djevojaka koja je nekoliko dana nakon nestanka Britt Lapthorne dala iskaz australskoj policiji čiji je prijevod dobio i Hrvatski ured Interpola, potvrđuje da je u Dubrovniku doživjela vrlo neugodno iskustvo

Australski novinar u dokumentarcu pokušava dokazati da je Britt Lapthorne ubijena te da su se slučajevi otmica djevojaka u Dubrovniku već događali, a to pokušava dokazati kroz priče triju djevojaka, među kojima je i Amber

U Interpolovu iskazu iznijela je malo blažu verziju događaja: činilo joj se, rekla je, kao da se spremaju iskočiti iz vozila. Jasno je, dakle, da je bila preplašena i neugodno iznenađena postupkom navodnih policajaca u kombiju. Istina je da u iskazu nije izrijekom izjavila 'htjeli su me oteti', dok je u dokumentarcu rekla da 'je bila sigurna da je žele oteti'.

'Dok sam hodala prema kiosku, čula sam kako automobil ubrzava, okrenula se i vidjela kombi kako ide prema meni. Kombi je bio mat svijetloplave boje i sjećam se da su mu stražnja vrata bila klizna. Vidjela sam dvoje ljudi koji su sjedili naprijed i jednu osobu odostraga, svi su bili muškarci. Muškarac koji je sjedio odostraga bio je nagnut na vratima i pogledao me kao da se sprema iskočiti iz vozila', rekla je Amber u iskazu.

Amber je u dokumentarcu na pitanje novinara je li je muškarac iz kombija pokušao zgrabiti odgovorila: 'Da, pokušao me je zgrabiti'. U taj je trenutak, govori u iskazu policiji, zavrištala i pobjegla prema prijateljima, piše Jutarnji list.

'Rob (prijatelj) je potrčao prema meni, a ja sam pala na pod jecajući. Bila sam prestravljena. Nekoliko sam minuta objašnjavala Kat i Robu što se dogodilo, kada se iznenada pojavilo 7-8 muškaraca iz pravca parka. Predstavili su se kao policajci, a bili su odjeveni u traperice i svijetloplave kratke majice kratkih rukava, nosili su policijske značke na ogrlicama oko vrata i sjećam se da su izgledale lažne. Oboje, i Kat i Rob pokušavali su objasniti što mi se dogodilo, ali oni su nastavili ponavljati ‘policija’, ‘putovnica’ i pokazivali su na mene', ispričala je Amber.

'Muškarci su vikali na nas i međusobno na svom jeziku, a jedine riječi koje sam razumjela bile su policija, putovnica i stanica. Jedan od muškaraca prišao mi je govoreći ‘ti u stanicu’, ali u tom trenutku Kat i Rob su me pridržavali govoreći ‘ne’, te sam tek tada prepoznala tog muškarca kao onog koji je pokušao iskočiti iz svijetloplavog kombija. Tada sam počela vjerovati da sam u opasnosti. Pustili su mene i Kate da odemo po putovnice, a Roba su zadržali i okružili. Kat i ja smo to vidjele i rekla sam Kat da ne želim ostaviti Roba u slučaju da bude ozlijeđen. Kat i ja smo se vratile i muškarcima rekle da nema putovnice, da je brod zaključan. U tom sam trenutku pala na pod i odglumila napad astme i povikala: ‘Rob, pomozi mi’. Rob je pokazivao na mene govoreći: ‘Ona će umrijeti, treba pufer’. Muškarci su djelovali iznervirano. Jedan se udaljio i vratio s još jednim koji je bio u uniformi koja je izgledala više profesionalno.'

'Njegova uniforma sastojala se od tamnoplave košulje i hlača s policijskim značkama. Muškarci su nastavili međusobno pričati, a nakon toga čovjek u uniformi nas je otpravio, otišli smo do broda i nismo se osvrtali. Muškarci u svijetloplavim majicama kratkih rukava imali su pištolje i i izvučene palice. Ne mogu opisati muškarca jer se sve dogodilo tako brzo. ', ispričala je Amber.