Crna kronika SLUČAJ LAPTHORNE

Iskaz Australke, pretjeran ali istinit?

Iskaz Australke Amber, jedne od djevojaka koja je nekoliko dana nakon nestanka Britt Lapthorne dala iskaz australskoj policiji čiji je prijevod dobio i Hrvatski ured Interpola, potvrđuje da je u Dubrovniku doživjela vrlo neugodno iskustvo

Australski novinar u dokumentarcu pokušava dokazati da je Britt Lapthorne ubijena te da su se slučajevi otmica djevojaka u Dubrovniku već događali, a to pokušava dokazati kroz priče triju djevojaka, među kojima je i Amber

U Interpolovu iskazu iznijela je malo blažu verziju događaja: činilo joj se, rekla je, kao da se spremaju iskočiti iz vozila. Jasno je, dakle, da je bila preplašena i neugodno iznenađena postupkom navodnih policajaca u kombiju. Istina je da u iskazu nije izrijekom izjavila 'htjeli su me oteti', dok je u dokumentarcu rekla da 'je bila sigurna da je žele oteti'.

'Dok sam hodala prema kiosku, čula sam kako automobil ubrzava, okrenula se i vidjela kombi kako ide prema meni. Kombi je bio mat svijetloplave boje i sjećam se da su mu stražnja vrata bila klizna. Vidjela sam dvoje ljudi koji su sjedili naprijed i jednu osobu odostraga, svi su bili muškarci. Muškarac koji je sjedio odostraga bio je nagnut na vratima i pogledao me kao da se sprema iskočiti iz vozila', rekla je Amber u iskazu.

Amber je u dokumentarcu na pitanje novinara je li je muškarac iz kombija pokušao zgrabiti odgovorila: 'Da, pokušao me je zgrabiti'. U taj je trenutak, govori u iskazu policiji, zavrištala i pobjegla prema prijateljima, piše Jutarnji list.

'Rob (prijatelj) je potrčao prema meni, a ja sam pala na pod jecajući. Bila sam prestravljena. Nekoliko sam minuta objašnjavala Kat i Robu što se dogodilo, kada se iznenada pojavilo 7-8 muškaraca iz pravca parka. Predstavili su se kao policajci, a bili su odjeveni u traperice i svijetloplave kratke majice kratkih rukava, nosili su policijske značke na ogrlicama oko vrata i sjećam se da su izgledale lažne. Oboje, i Kat i Rob pokušavali su objasniti što mi se dogodilo, ali oni su nastavili ponavljati ‘policija’, ‘putovnica’ i pokazivali su na mene', ispričala je Amber.

'Muškarci su vikali na nas i međusobno na svom jeziku, a jedine riječi koje sam razumjela bile su policija, putovnica i stanica. Jedan od muškaraca prišao mi je govoreći ‘ti u stanicu’, ali u tom trenutku Kat i Rob su me pridržavali govoreći ‘ne’, te sam tek tada prepoznala tog muškarca kao onog koji je pokušao iskočiti iz svijetloplavog kombija. Tada sam počela vjerovati da sam u opasnosti. Pustili su mene i Kate da odemo po putovnice, a Roba su zadržali i okružili. Kat i ja smo to vidjele i rekla sam Kat da ne želim ostaviti Roba u slučaju da bude ozlijeđen. Kat i ja smo se vratile i muškarcima rekle da nema putovnice, da je brod zaključan. U tom sam trenutku pala na pod i odglumila napad astme i povikala: ‘Rob, pomozi mi’. Rob je pokazivao na mene govoreći: ‘Ona će umrijeti, treba pufer’. Muškarci su djelovali iznervirano. Jedan se udaljio i vratio s još jednim koji je bio u uniformi koja je izgledala više profesionalno.'

'Njegova uniforma sastojala se od tamnoplave košulje i hlača s policijskim značkama. Muškarci su nastavili međusobno pričati, a nakon toga čovjek u uniformi nas je otpravio, otišli smo do broda i nismo se osvrtali. Muškarci u svijetloplavim majicama kratkih rukava imali su pištolje i i izvučene palice. Ne mogu opisati muškarca jer se sve dogodilo tako brzo. ', ispričala je Amber.

 

 

 


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još