JEDAN PUŠTEN KUĆI

Dva dana pritvora za šest ginekologa

20.10.2010 u 19:34

Bionic
Reading

Zbog toga što je priznao neka od djela za koja ga se tereti, ginekolog Aleksandar Jukić pušten je nakon gotovo šestosatnog ispitivanja u istražnom odjelu varaždinskog Županijskog suda, dok je protiv ostalih ginekologa osumnjičenih za zlouporabe određeno 48-satno zadržavanje, nakon kojeg se očekuje podizanje optužnica te određivanje pritvora

Sažetak je to dosadašnje sudske obrade slučaja sedmorice ginekologa osumnjičenih za stotinjak kaznenih djela, uglavnom zlouporabe i krivotvorenja te poticanja na prekide neželjenih trudnoća. Naime, četiri varaždinska ginekologa sumnjiči se da su uzimali od 1.000 do 2.500 kuna za prekide neželjenih trudnoća, od kojih dio uopće nije bio evidentiran u bolničkim knjigama, dok je drugi dio bio lažno prikazivan kao da se radi o patološkim trudnoćama pa su troškovi išli na teret HZZO-a, ali i u potonjim slučajevima ginekolozi su uzimali novac. Uz to, donedavnog voditelja Odjela ginekologije varaždinske Opće bolnice Zorana Pitnera sumnjiči se i da je naplaćivao 500 eura za nazočnost pri porodima izvan dežurstava i da je pacijentice iz privatne ambulante upućivao u bolnicu.

Tijekom ispitivanja trojica zadržanih varaždinskih ginekologa branila su se šutnjom, za razliku od ginekologa Nevena Hečimovića, Pavla Perkovića i Cvjetka Čandrlića. Njih se sumnjiči da su pacijentice upućivali ostalim osumnjičenicima, a s tim u vezi su pred istražnim sucem tvrdili da su mislili kako se radi o legalnim pobačajima napravljenim sukladno svim propisima.

Na ovaj slučaj osvrnuo se i Dubravko Tršinski ravnatelj varaždinske Opće bolnice, gdje uz Jukića rade i privedeni Davor Far te Zoran Pitner, sada već bivši voditelj Odjela ginekologije i porodništva, dok je donedavno s njima radio i Oskar Kirchbaum koji je otišao u mirovinu.

'Zbog odvođenja trojice naših liječnika na neki je način nastala izvanredna situacija na Odjelu ginekologije i porodništva gdje je ostalo sedam ginekologa, a još trojica su pri kraju specijalizacije u Zagrebu, tako da ih u svakom trenutku možemo pozvati natrag. Uz to, kroz nekoliko dana završava natječaj za jedno radno mjesto ginekologa, tako da pacijentice neće i ne smiju osjetiti posljedice ovog nemilog i neugodnog događaja koji je izazvao šok među žiteljima Varaždinske županije, naročito varaždinske bolnice i Odjela ginekologije', rekao je Tršinski na izvanrednoj konferenciji za novinare, naglašavajući da je osobno iznenađen ovim slučajem, tim više što su ginekolozi prije nekoliko mjeseci tvrdili da je sve u redu.

Ravnatelj varaždinske Opće bolnice o ovom je slučaju izvijestio bolničko Upravno vijeće i Stručno vijeće bolnice te je imenovao Aleksandru Špoljarić za v. d. voditeljicu Odjela ginekologije, dok je rad na odjelu organiziran bez privedenih.

'Svi naši daljnji potezi u vezi privedenih liječnika bit će napravljeni u skladu sa zakonom, a ovisno o tome hoće li biti podignut optužni prijedlog', najavio je Tršinski, naglašavajući da je o radu varaždinske ginekologije dobivao samo pohvale, a ni u jednom trenutku prijave ili tome slično.