KORUPCIJA U ZDRAVSTVU

Šest sati ispitivali ginekologa

20.10.2010 u 15:10

Bionic
Reading

Aleksandar Jukić prvi je od ginekologa koji je pušten iz istražnog odjela varaždinskog Županijskog suda nakon gotovo šest sati ispitivanja

Zbog sumnje da su ukupno počinili 101 kazneno djelo, policija je iza 9 sati najprije na ispitivanje kod istražnog suca varaždinskog Županijskog suda privela Jukića, da bi mu se sat kasnije pridružili i ginekolozi Davor Fara, Cvjetko Čandrlić Pavao Perković, Neven

Hečimović i Zoran Pitner, donedavni voditelj Odjela ginekologije i porodništva kojeg, prema odluci hitno održanog Upravnog vijeća varaždinske Opće bolnice, na poslovima voditelja mijenja Aleksandra Špoljarić.

S obzirom na protek vremena ispitivanja, kao i okolnosti djela za koje se terete, još je otvorena mogućnost da će ostali osumnjičeni liječnici specijalisti biti zadržani u jednomjesečnom pritvoru. Naime, među dokazima su i iskazi svjedoka, točnije svjedokinje, koje je policija saslušavala najmanje zadnjih mjesec dana. Ukoliko istražni sudac ocijeni da bi na njih mogli utjecati ostali osumnjičeni ginekolozi, sigurno će ih zadržati u jednomjesečnom pritvoru, a ukoliko ni tijekom tog vremena ne budu saslušane sve svjedokinje, izvjesno im je i produljenje pritvora.

Tijekom istrage, uz iskaze svjedoka, među dokazima naći će se već ranije izuzeta opsežna dokumentacija u vezi s prekidima neželjenih trudnoća koje su ginekolozi lažno prikazivali kao patološke te ih naplaćivali od HZZO-a, a usto su uzimali od 1.000 do 2.500 kuna od pacijentica. S obzirom na te sumnje, očekuje se sudsko-medicinsko vještačenje svih spornih slučajeva.