TRAGEDIJA NA VELEBITU

Pronađena tijela poginulih, uskoro izvlačenje

11.02.2009 u 09:55

Bionic
Reading

Istraga na mjestu pada zrakoplova Cessna, na predjelu Vagan Vrh na Velebitu, unatoč mećavi i lošoj vidljivosti pri samome je kraju. Stradali piloti su pronađeni i uskoro će početi izvlačenje njihovih tijela, rekao je Željko Jurković, načelnik PU ličko-senjske

U 14.45 iz baze na papučkom platou prema Velebitu je krenulo mrtvozorničko vozilo, pa se pretpostavlja da bi tijela poginulih pilota mogla biti izvučena već tijekom poslijepodneva. Operativno-komunikacijski centar PU ličko-senjske stupiti će u kontakt s obiteljima, a nakon toga će policija izaći sa konkretnijim rezultatima današnje istrage.

U istragu je uključeno 40 ljudi. Zbog nepristupačnoga terena istražna sutkinja Matilda Krunić nije izlazila na teren već je ovlastila policiju da obavi očevid.

Kako se na mjesto tragedije zbog snježne vijavice ne može spustiti helikopter tijela pilota izvući će specijalci iz velebitskog pakla nosilima, a to to bi moglo potrajati do kasno poslijepodne.

Nakon šest dana potrage za nestalom cessnom, djelatnici specijalne policije pronašli su ostatke zrakoplova u utorak oko 11,15 sati na oko 1250 metara nadmorske visine u vrtači Smrčevac kod mjesta Vagan na sjevernoj strani Velebita.

Cessna u vlasništvu Josipa Crnčevića, predsjednika Aerokluba Ban iz Sesveta, u četvrtak oko 16 sati nestala je s radara hrvatske Kontrole zračne plovidbe iznad Velebita, a u njoj su bile četiri osobe koje su letjele iz Zagreba u Zadar. U trenutku nesreće u njemu su se nalazili Zvonko Kelek (68), Gerd Govejšek (63), Aleksandar Walter (49) i Miljenko Bartolić (61), koji su se kontroli leta zadnji put javili u 15.30, dok su letjeli iznad Velebita.

'Ako je ruta prema Zadru, koja je stajala u planu leta, bila zabranjena, neka mi netko objasni zašto je kontrola leta u Zagrebu dopustila da lete tom rutom, zašto recimo nisu izmijenili rutu i skrenuli ih prema Šibeniku, a onda prema Zadru', upitao se Crnčević