PECANJE MASNE KAZNE

Sava puna protuzakonito postavljenih udica i mreža

15.10.2010 u 20:01

Bionic
Reading

Ako nemate dozvolu za sportski ribolov, umjesto ribe, na udicu vrlo lako možete upecati kaznu koja se kreće od 1.000 do 3.000 kuna. Kazne pak za gospodarski ribolov u kojemu je ulov namijenjen daljnjoj prodaji mnogo su veće te se penju i do 120.000 kuna

U službenom policijskom plovilu, policajci Odjela za granicu i Postaje granične policije u suradnji s ribarskom inspektoricom, vodoprivrednom inspektoricom, te ribočuvarom jučer su, od 11 do 19 sati, krstarili rijekom Savom od Slavonskog Broda do Donje Bebrine. U akciji, čiji je cilj među ostalim prevencija i sprječavanje protuzakonitog ribolova, iz rijeke Save je izvađen i izuzet nemali broj protuzakonito postavljenog ribolovnog alata, a jedan je športski ribič 'upecao' i prekršajnu prijavu.

Da je protuzakoniti ribolov u porastu, svjedoči i podatak da su na samo nekoliko kilometara riječnog toga policajci i nadležni inspektori jučer pronašli 21 struk s gotovo 100 protuzakonito postavljenih udica te dvije ribarske mreže dužine 15 i 30 metara. Krivolovci koji su ih postavili nisu zatečeni uz rijeku. Zanimljivo je i to da ni na jednoj udici, kao ni u ukupno 45 metara postavljenih mreža nije bila ulovljena niti jedna jedina riba, što je nesumnjivo pokazatelj da je riblji fond rijeke Save vrlo siromašan.

U jučerašnjoj akciji u sportskom je ribolovu zatečeno i osam ribiča, a ribarska je inspektorica, protiv jednoga od njih podnijela prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o slatkovodnom ribarstvu. Prema spomenutom Zakonu ribiči mogu obavljati športski ribolov samo uz potrebnu dozvolu i uz položen ribički ispit, a ulovljene ribe ne smiju stavljati u promet. Iznimno, uvjerenje o položenom ribičkom ispitu ne moraju imati hrvatski i strani državljani do kraja godine u kojoj navršavaju 14 godina te hrvatski i strani državljani prilikom kupnje dnevne dozvole.

Ako ste ribič, ne zaboravite prije odlaska u ribolov sa sobom ponijeti i dozvolu za ribolovno područje ili ribolovnu zonu na kojoj ćete 'baciti udicu'. U suprotnom, zatekne li vas ribočuvar bez nje, na licu mjesta će vam privremeno oduzeti ribolovni alat, opremu za ribolov i sav ulov. Ako pak u ribolov odete bez dozvole za lov riba u sportskom ribolovu, za taj ćete prekršaj biti kažnjen novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 kuna.

Pravne će pak osobe koje obavljaju gospodarski ribolov u ribolovnoj zoni za koju nisu dobile ribolovno pravo, biti kažnjene novčanom kaznom koja se kreće od 20.000 pa do 120.000 kuna.