PROVALE U SLAVONSKOM BRODU

Maloljetnik u pljačkama teškim 120.000 kuna

14.10.2010 u 16:19

Bionic
Reading

Iako mu je 16 godina tek, mladi je Brođanin ogrezao u krađama i provalama. Nekoliko je mjeseci ordinirao gradom, pustošeći kuće i urede svojih sugrađana. U kaznenim djelima 'asistirali' su mu 17-godišnjak i 33-godišnjak, koji su kod sebe skrivali ukradenu robu, te mu pomagali u njenoj prodaji

Od ukupno 22 evidentirane krađe, kojima je počinjena materijalna šteta od preko 120.000 kuna, 16-godišnjak 'potpisuje' čak 21 krađu. U samo par mjeseci počinio je 16 teških krađa i 5 krađa, dok je njegov 17-godišnji prijatelj osumnjičen za jednu krađu i dva kaznena djela prikrivanja. Treći, 33-godišnji član trojca, tereti se za 7 kaznenih djela i to pet prikrivanja, te poticanje i pomaganje u krađama.

Kako doznajemo, maloljetnik je iz obiteljskih kuća Brođana krao novac, zlatninu, tehničku robu, računala, televizore, laptope, kamere, fotoaparate, a iz jednog je dvorišta odvezao i motocikl. Ukradenu robu potom je prodavao, a u skrivanju i 'plasiranju robe na tržište' u više mu je navrata pomagao i 33-godišnjak.

Materijalna šteta koju su pretrpjeli opljačkani Brođani bez stručne procjene iznosi preko 120 tisuća kuna. Nakon što je policija ušla u trag maloljetnom kradljivcu i njegovim pomagačima, dio ukradenih predmeta je pronađen i vraćen vlasnicima, dok se za preostalim dijelom još traga.

Većinu novca 'zarađenog' prodajom ukradene robe, tinejdžer je potrošio na izlaske, piće i garderobu, te je kod njega pronađen tek samo manji dio novca.

Protiv trojice Brođana podnesene su odgovarajuće kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu. Kako doznajemo, 16-godišnjak je već smješten u odgojnu ustanovu, što je, kaže glasnogovornica PU Brodsko-posavske, s obzirom na njegove godine, najstroža moguća kazna za počinjena kaznena djela teških krađa.

Da je broj provala i krađa u porastu, svjedoči i podatak da su samo u zadnjih mjesec dana policijski službenici razriješili 16 kaznenih djela krađa, od toga 7 šumskih krađa, 19 teških krađa, 1 razbojništvo i 8 kaznenih djela prikrivanja. Procesuirano je ukupno 14 osoba, od čega troje maloljetnika.