PRIHVAĆENA JAMČEVINA

Vjekoslav Vuković izlazi iz pritvora

Bionic
Reading

Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Rijeci prihvatilo je u utorak ponuđeno jamstvo od 400.000 kuna i ukinulo pritvor doministru BiH, tridesetpetogodišnjem Vjekoslavu Vukoviću koji je prije nešto manje od mjesec dana uhićen u Rijeci zbog sumnji da je povezan s pokušajem likvidacije dvojice Riječana

Do odluke da se prihvati Vukovićeva jamčevima došlo je nakon što su njegovi odvjetnici Vrhovnom sudu podnijeli žalbu na rješenje o određivanju pritvora. Odlučujući o toj žalbi, Vrhovni sud potvrdio je odluku riječkoga suda kako postoji opasnost od bijega, no potom je dalje prihvatio navode branitelja i ukinuo rješenje kojim se odbija Vukovićevo ponuđeno jamstvo te naložio da riječki sud ponovno razmotri taj prijedlog.

Vuković je potom visinu jamstva s prvotnih 300.000 podignuo na 400.000 kuna, a sud je taj iznos konačno i prihvatio te donio odluko o ukidanju pritvora. Vuković će biti pušten iz riječkoga zatvora čim uplati navedeni iznos i potpiše izjavu da neće napuštati mjesto boravaka u RH, odnosno da će se odazvati pozivima suda.

Vuković je uhićen 16. siječnja u Rijeci zbog sumnji da je prvookrivljenom Ivanu Filipoviću, inače svom poznaniku kod kojeg je imao prijavljeno boravište u Rijeci i drugoprijevljenom Robertu Draginu iz Matulja, pomogao u nabavci oružja i eksploziva koji je trebao biti upotrijebljen za izvršenje atentata na dvojicu riječkih redara.
Vuković i odvjetnici od početka tvrde da je nevin i ukazuju na nezakonitosti u postupanju. No nakon samo nekoliko dana, protiv njega je bio podignut optužni prijedlog u kojem je zatraženo da ga se proglasi krivim i osudi na godinu dana zatvora.

U međuvremenu je prihvaćen i prijedloga tužiteljstva da se postupak protiv njega spoji s postupkom koji se na Županijskom sudu u Rijeci vodi protiv Filipovića i Dragina, piše Slobodna Dalmacija.