PROTJERANI IZ HRVATSKE

Roditelji pokušali preko granice 'prošvercati' kćerkicu

13.10.2010 u 14:57

Bionic
Reading

Ako se s vlastitim djetetom nemarno zaputite preko granice, a da ga prethodno niste uveli u putne isprave jednog od roditelja, bit ćete kažnjeni zbog prekršaja 'pomaganja nezakonitih migracija'. Upravo to se u nedjelju navečer dogodilo mladom bračnom paru iz Bosne i Hercegovine, koji je preko granice pokušao 'prošvercati' svoju dvogodišnju kćerkicu

Par je, kako doznajemo, trebao samo proći kroz Hrvatsku, na putu za Njemačku, no nisu stigli dalje od graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu. Naime, budući da nisu imali potrebne putne isprave za djevojčicu, majka ju je, prije dolaska do graničnog prijelaza, skrila ispod svojih nogu te ju je pokrila dekom.

Pregledom Renaulta 19 njemačkih registracija kojim je upravljao 66-godišnji njemački državljanin carinici su odmah posumnjali da 20-godišnja žena nešto skriva. Navikli na šverc cigareta, alkohola i hrane, nemalo su se iznenadili kada su, skrivenu ispod deke, ugledali dvogodišnju djevojčicu, za koju prilikom granične kontrole nisu predočeni nikakvi dokumenti.

Nakon što su pronašli djevojčicu, žena je carinicima predočila Izvod iz matične knjige rođenih za dijete, izdan u Bosni i Hercegovini, iz kojeg se može vidjeti da su 20-godišnjakinja i 26-godišnjak, koji je s njom bio u autu, roditelji pronađenog djeteta.

Provedenim prekršajnim istraživanjem utvrđeno je da su 20-godišnja majka, 26-godišnji otac djeteta i 66-godišnji Nijemac, koji je bio za upravljačem automobila, počinili prekršaj 'pomaganje nezakonitih migracija' te je policija protiv njih podnijela optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Slavonskom Brodu.

O svemu je obaviješten i Centar za socijalnu skrb, a jučer je protiv troje stranih državljana proveden skraćeni prekršajni postupak te im je Prekršajni sud izrekao zaštitnu mjeru protjerivanja s područja Republike Hrvatske u trajanju od tri mjeseca. Nakon provedenog prekršajnog postupka izdana im je zapovijed o napuštanju Republike Hrvatske te su s granice vraćeni natrag u Bosnu i Hercegovinu.