IZVEZLI PIŠTOLJE, UVEZLI DROGU

USKOK istražuje krijumčare oružja

05.10.2010 u 18:22

Bionic
Reading

USKOK je pokrenuo istragu protiv jučer uhićene sedmeročlane skupine zbog sumnje da su iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske u Nizozemsku prokrijumčarili 16 pištolja, a potom iz te zemlje u Hrvatsku prokrijumčarili 5,4 kilograma amfetamina.

Skupina je osumnjičena za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, za nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, izbjegavanje carinskog nadzora i zlouporabu droga.

Skupina se navodno udružila u kolovozu ove godine, a sumnja se da su s njom surađivale nepoznate osobe iz više država.

Po USKOK-ovim tvrdnjama, u BiH su nabavili najmanje 38 pištolja koje su prokrijumčarili u Hrvatsku i uskladištili na sisačkom području. Potom su najmanje 16 pištolja prokrijumčarili u Nizozemsku gdje su ih predali nepoznatim kupcima.

U Nizozemskoj su, pak, nabavili 5,41 kilogram amfetamina koji su prevezli u Sloveniju i tamo skrili u autoradionici, a zatim su ga 2. listopada prebacili u Hrvatsku. Droga je pronađena u automobilu jednog od osumnjičenika.

Identitet osumnjičenika USKOK nije objavio, a mediji pišu da je organizator skupine i prvoosumnjičenik Vladimir Cesarec koji je u BiH nabavio pištolje. Za krijumčarenje oružja i droge preko granice navodno je bio zadužen Dragan Matolić, a ostali osumnjičenici su pomagali u skrivanju oružja i droge te bili zaduženi za pratnju i "osiguranje" robe.